NEISPUNJENA OBEĆANJA: Graničnog prelaza na Pešterskoj visoravni nema ni u najavama

Haništa

I pored brojnih zahtjeva stanovnika Bihora njihova inicijativa o otvaranju graničnog prelaza između Crne Gore i Srbije na Pešterskoj visoravni još uvijek nije dobila zeleno svijetlo. To se nije desilo iako je aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović još prije godinu i po dana izjavio da će se iskreno založiti da se pomenuta inicijativa ubrzo pretočiti u djelo. Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović juče je u izjavi za “Dan” kazao da je lokalna uprava po ovom pitanju odradila svoj dio posla, ali da od nadležnih organa koji treba da daju konačnu riječ još uvijek nemaju povratnu informaciju.

– Otvaranjem graničnog prelaza i izgradnjom puta ka Tutinu, dio opštine Petnjica, koji gravitira prema Srbiji, potpuno bi se otvorio i bila bi to izvrsna prilika da se valorizuju svi potencijali koji postoje u ovom kraju. Sve to smo predočili nadležnim državnim institucijama očekujući da će se za početak barem u ljetnjim mjesecima na ovom potezu uspostaviti odgovarajući režim koji bi omogućavao mještanima da lako prelaze granicu. Međutim, mi još nemamo povratnu informaciju dokle se stiglo po pitanju ove inicijative, čija realizacija zavisi od stava dvije države – kaže Agović.

“Haništa”, mjesto budućeg graničnog prelaza

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i pomirenja i odbornik u Skupštini opštine Petnjica Almir Muratović, navodi da je on dobio utisak da je Vlada Crne Gore odradila svoj dio posla i da je na potezu Vlada Srbije.

– Prije više od godinu dana dobili smo određene odgovore iz Vlade Crne Gore u kojima se navodi da su nadležni preduzeli potrebne aktivnosti da se ispravi nepravda koja je učinjena prema sjeveru Crne Gore, kao kraju iz kojeg je najviše stanovništva migriralo ka inostranstvu, zbog loših životnih uslova. Naime, iz tog odgovora shvatili smo da je potrebno da se zaključi novi međunarodni bilateralni sporazum o graničnom prelazu za međunarodni drumski i putnički saobraćaj sa Republikom Srbijom, koji bi bio rezultat zajedničke spremnosti da se otvori službeni granični prelaz na Pešterskoj visoravni. Zato još jednom apelujemo da i Vlada Srbije da doprinos da se ovo pitanje riješi na opšte zadovoljstvo naroda Sandžaka koji živi sa dvije strane državne granice – podvlači Muratović.

U odgovoru na poslaničko pitanje o inicijativi o otvaranju graničnog prelaza na Pešteru bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je naglasio da je problem što se ne primjenjuje dogovoreni režim pograničnog saobraćaja, jer Crna Gora i Srbija nijesu još otpočele da izdaju pogranične propusnice.

– Prilog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja obuhvata i režim saobraćaja na 21 mjestu za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, koja su u potpunosti usaglašena od strane graničnih policija Crne Gore i Republike Srbije, uvažvajući dosadašnja iskustva i potrebe lokalnog stanovništva u pograničnim opštinama Crne Gore: Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i pograničnim opštinama Republike Srbije: Priboj, Pljevlja, Sjenica, Tutin i Novi Pazar. Međutim, dogovoreni režim pograničnog saobraćaja se ne primjenjuje jer Crna Gora i Srbija nijesu još otpočele da izdaju pogranične propusnice. Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, u februaru 2020. godine, dostavilo je, diplomatskim putem, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije deset primjeraka pograničnih propusnica sa molbom da i Republika Srbija dostavi svoje, kako bi mogli utvrditi termin početka primjene Sporazuma. Republika Srbija još nije odgovorila na ovaj akt, te se dogovoreni režim ne može primjenjivati – istakao je tada Sekulović.

Ličina: Što prije iznaći valjano rješenje

Odbornik SNP-a u petnjičkom parlamentu Zaim Ličina smatra da bi za lokalno stanovništvo bilo izuzetno korisno da se iznad njegovog sela Kruščice otvori granični prelaz prema Srbiji.

– Mi smo prirodno upućeni na saradnju sa ljudima koji žive u dijelu Pešterske visoravni. Nas samo razdvaja administrativna granica i ništa drugo. Uspostavljanjem državne granice lokalno stanovništvo se suočilo sa određenim problemima, jer im je u ovom dijelu onemogućen slobodan prolaz ka teritoriji Srbije. Zato očekujemo da se što prije iznađe neko valjano rješenje koje bi stanovništvu iz pograničnog pojasa omogućilo da zarad ekonomičnosti nesmetano prelazi granicu – smatra Ličina.

PREUZETO:DAN