PETNJICA: PROMOVISANA KNJIGA IVANA MITROVIĆA “OTVORENA VRATA”

U punoj sali Centra za kulturu Petnjica održana je promocija knjige Ivana Mitrovića “Otvorena vrata”.

Promociju je Ivanovom pjesmom otvorio učenik I razreda gimnazije, Elvan Hodžić, a programom je moderirala Deila Šabotić, takođe učenica I razreda gimnazije.
Direktor škole, Maruf Batilović izrazio je zadovoljstvo što ze započeta saradnja škole i  Srednje mješovite škole “Bećo Bašić” iz Plava

,,Zadovoljstvo mi pričinjava što je danas započeta saradnja između dvije škole i što su učenici, tačnije članovi Učeničkog parlamenta upravo inicijatori te saradnje. Kao što znamo, škola nije samo obrazovna, već i vaspitna ustanova i naši učenici, pored sticanja osnovnih znanja, usvajaju i sistem moralnih vrijednosti i uče kako da budu dobri ljudi. Kroz rad Učeničkog parlamenta i ostalih sekcija razvijaju se empatija, solidarnost, tolerancija, altruizma, prihvatanje i razumijevanje. Oni su prepoznali vrijednost umjetnosti lijepe pisane riječi i odlučili da podrže svog vršnjaka u stvaranju i da budu njegova podrška na putu sticanja književne slave.
Ponosan sam što su oni odlučili da sami, uz pomoć koordinatorke profesorice Dijane Tiganj, spoje rad svih sekcija i da organizuju ovu književnu promociju. Siguran sam da je ovo početak lijepe saradnje između naše dvije škole, novih prijateljstva između naših učenika, ali prije svega početak sličnih organizacija našeg Parlamenta“ kazao je Batilović.

Učenice Dalida Agović, Džejla Mehović, Adelina Muratović, Dalila Agović, Aila Adrović i Azemina Skenderović govorile su stihove iz Ivanove zbirke.
O zbirci su govorile profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Senada Đešević iz Plava i Dijana Tiganj, profesorica SMŠ Petnjica.
,,Neizmjerno zadovoljstvo mi je biti ovdje sa vama i u ulozi promotera i u ulozi domaćina.  Saradnja sa Senadom traje već duži period. To se manifestovalo Senadinim pozivom da učestvujemo na literarnom konkursu ,,Čovjek živi dok ga po dobru pominjeno“ i tada smo, pored trećeg mjesta koje je osvojila naša tadašnja učenica Elvisa Latić, posebno  pohvaljeni, jer smo poslali najveći broj radova.

Od Senade sam nedavno dobila poziv da prisustvujem promociji knjige njenog učenika, Ivana Mitrovića, u Plavu i rado sam se odazvala. Tada sam osjetila sjajnu energiju, toliko požrtvovanje svih i raskoš Ivanovog talenta. I kao što je Deila rekla, sljedećeg dana došla sam u školu prepuna lijepih utisaka koje sam prenijela na učenike koji su odmah izrazili želju da organizujemo promociju i kod nas u školi. Naravno, kako bi sve to dobilo veću dimenziju, kako bi bilo na očekivanom nivou, kakav zaslužuje i Ivan i naši učenici, Centar za kulturu nam je izašao u susret, te postao naš saradnik u organizaciji, i ja im se u to ime zahvaljujem. Ponosna sam na moje učenike koji su se potrudili i dali svoj doprinos da svom drugu iz druge škole pruže podršku. Ponosna sam što su spremni da rade i da nešto promijene“, saopštila je profesorica knjizevnosti Dijana Tiganj.

Na kraju se obratio i sam autor i zahvalio se na gostoprimstvu I organizaciji. U ovoj zbirci Ivan je našao mjesta i da napiše lijepe stihove i o svojoj domovini Crnoj Gori, svojoj opštini, svojim roditeljima odu zahvalnosti, kao i svojoj dragoj profesorici i mentorki Senadi Đešević.
Ali posebna pjesma Ivanove zbirke je pjesma o smrti jednog dobrog čovjeka koji je surovo stradao. Ivan je, čuvši za stradanje Meha Agovića, odlučio napisati pjesmu.
Predsjednica Učeničkog parlamenta Arijana Adrović uručila je Ivanu poklon u ime te organizacije.

ERIS BABAČIĆ