PROMOCIJA BIHORSKOG KULTURNOG STVARALAŠTVA U CIRIHU

Još jedna veoma uspješna promocija u organizaciji zavičajnih klubova “Bihor” i “Bratska ruka” se održala u subotu 26.11.2022.

Između ostalog promovisan je   romana ,,Oči u tami” i zbirka pjesama “ Žal” Bihorca Faruka Šabotića Fara. Kao gošća večeri, Radmila Perović je promovisala roman “Zemlja iza božjih leđa” holandskog romanopisca A. den Dolarda.

Ovo kulturno veče otvorio je predsjednik kluba Esmir Rastoder. On se zahvalio promoterima i prisutnima, a onda je prisutne upoznao o liku I djelu Radmile Perović. Perovićeva se zahvalila na organizaciji, naglasila da joj nije prvi put da gostuje kod ovih dragih ljudi, i da će se uvijek odazvati pozivu. Istakla je da je ovaj holandski putopisac opisao Crnu Goru tako lijepo kao što i jeste, s puno oduševljenja za naše “bisere” prirode, a i one ljudskom rukom sagrađene. Kratki dokumentarac je potvrdio izrečeno i pokazao koliko je zaista lijep i vrijedan most na Tari, koji je ujedno i tema romana. U ovoj priči se da primijetiti da nas stranci vide drugim očima i da se dive našim ljepotama, što je i podstaklo pisca da se lati pera i napiše ovaj roman.

Nakon toga uslijedilo je upoznavanje sa biografijom Faruka Šabotića Fara, koju je pročitao njegov dugogodišnji prijatelj Ramiz Zverotić. Uz predivnu uvertiru, Ernad Korać je čitao recenziju mr Biljane Vukmanović i osvrt publiciste, novinara i književnika Braha Adrovića.

Šabotić se zahvalio na prijemu, interesovanju i podršci, naglasio da je ponosan što je jedan od njih i obećao svima po jedan primjerak svoje zbirke, što je na kraju i ispunio. Osvrnuo se na svoj prvjenac, pročitao jedan odlomak i uputio čitaoce u temu svoje lektire. Da je poštena, nevina ali hrabra borba jedne bihorske porodice njegov “idol” u ovoj priči, nije mogao da sakrije. Po reakciji prisjutnih dalo se primijetiti da svaka izgovorena riječ dopire do njih i ostavlja jak dojam, što je očigledno i bio cilj ovog Bihorca.

Svoju prvu zbirku pjesama, Šabotić je ukratko prezentirao i napomenuo da ima još dosta toga u rukopisu. Pročitao je tri pjesme iz zbirke, na šta su prisjutni vrlo pozitivno reagovali.

Skupu su prisustvovali mnogi Bihorci, kao i brojni drugi narodi sa prostora Ex-Yu drzave, što predstavlja činjencicu da je kultura ponovo bila na tronu, tamo gdje joj je mjesto. Iako je ovo bio prvi susret, promoteri su govorili istim jezikom kulture.

ERIS BABAČIĆ