VIJESTI: Barikadirali joj izlaz, pa prokopali kanal

Podgoričanka Kalina Adrović Vulić tvrdi da je četiri dana bila “zarobljena” u Petnjici, jer joj komšije nijesu dozvoljavale da isparkira svoj automobil iz vlastite garaže – prvo su parkirali traktor ispred vrata, a potom i iskopali kanal.

Adrović Vulić, inače rođena Petnjičanka, objašnjava da joj je put bio zapriječen i kada je došla.

Za sve neprilike doživljene od 8. novembra i narednih dana, krivi komšiju kome su ranije odbili da prodaju pomoćne objekte. Za “Vijesti” je kazala i da je sve prijavila nadležnima, a da su odgovorni u opštinskim službama ostali nijemi na njen zahtjev za pomoć. Pomogli su joj, objasnila je, policija i beransko tužilaštvo.

”Vijesti” od Uprave policije očekuju odgovore o tom incidentu.

”Upotreba sile, anarhija, bahatost, neznanje i nepoštovanje pojedinaca u relativno novoj i maloj opštini Petnjica je postalo svakodnevica, dok čelnici nadležnih institucija žmure i ćute, kriju se po svojim kancelarijama, dozvoljavaju mnoge radnje koje nisu zakonite i oglušuju se o iste kada im se građani, kojima je potrebna njihova zakonska zaštita, obrate”, kazala je ona.

Objašnjava da je rođena i odrasla u Petnjici, u kojoj su njeni roditelji, prosvjetni radnici, na put izveli mnoge generacije:

”I sa svojim kolegama, komšijama, kumovima, prijateljima živjeli kao da su jedna porodica… Đedovi su mi tu živjeli, u istoj zgradi u centru Petnjice, dočekali penziju i mirnu smrt”, kazala je ona.

Ističe da je 8. novembra u 14.20 sati došla iz Podgorice u Petnjicu i zatekla prepreku na službenom ulazu u svoju garažu i na samom prilazu stambene zgrade u kojoj je njihov porodični stan.

”U neposrednoj blizini naše zgrade nalazi se od prije par godina ugostiteljski objekat sagrađen u vrlo čudnim okolnostima, čiji je vlasnik unazad mjesec tražio od moje majke da kupi garaže… Da proširi biznis. Nakon obavljenih 5-6 razgovora bio je nezadovoljan našim stavom i pravom prema svom vlasništvu i stavom o prodaji… Ne sluteći da neko može samovoljno izražavati svoje, po mom mišljenju nezadovoljstvo, bijes, neznanje, nepoznavanje zakona, postavljanjem prepreka na ulazu u naš vlastiti objekat bila sam zatečena. Pokušala sam vrlo kulturno, ljudski, akademski, dobiti odgovor o tome ko i zašto je napravio prepreku”, priča ona.

Dodaje da se pojavio vlasnik objekta koji je, kako tvrdi, vrijeđao.

Adrović Vulić kaže da je, da bi izbjegla sukob, uklonila prepreku i uparkirala automobil u garažu, a potom slučaj prijavila Komunalnoj policiji.

”Do kraja dana ta institucija se nije oglasila i ako sam prijavu podnijela u toku radnog vremena prve smjene, a radi u dvije smjene”, kazala je.

Traktor, prikolica i kanal

Međutim, tvrdi da je E. M. nakon toga dovezao traktor ispred njene garaže, otkačio prikolicu sa namjerom da joj onemogući izlaz, a traktor parkira uz vrata drugog pomoćnog objekta.

”Od tog dana situacija postaje katastrofalna i traje četiri dana. E. M. upotrebom sile i samovlašćem onemogućava mi izlaz automobilom iz garaže. Nakon postavljanja traktora kopa kanale i rupe ispred garaže i onemogućava izlaz i time mi remeti normalno životno funkcionisanje, dok se čelnici nadležnih institucija u Petnjici, koji su uredno obaviješteni, oglušuju o ključni problem… Nadležnosti prebacuju sa jednih na druge, bez argumentovanog obrazloženja. O problemu koji mi se desio postoje svi materijalni dokazi, zahtjevi, prijave, urgencije, molbe koje su upućene Opštini, Komunalnoj policiji i Centru bezbjednosti Petnjca… koji iz nekog razloga žmure i ćute… Bila sam prinuđena da pomoć zatražim od institucija u Beranama. Zahvaljujući profesionalnom radu tužiteljke Jadranke Mićović i tužioca Marka Bojovića, koji su u skladu sa nadležnostima pomogli da se u što hitnijem roku uklone barikade od prikolice i traktora kako bi nesmetano mogla da se vratim životnim aktivnostima”, kazala je ona.

Tvrdi da, ipak, njenim mukama nije došao kraj – i da kada su uklonili traktor i prikolicu, prokopali su kanale ispred vrata garaže preko kojih je bilo nemoguće izaći.

Ona se zahvalila načelniku Odjeljenja bezbjednosti Berane Radunu Stojanoviću i tužiocima Mićovićevoj i Bojoviću.

”Zahvalnost dugujem onim građanima koji su svjedoci vandalskog čina i koji su bili uz mene od prvog do posljednjeg dana, zatim inspektoru Denisu Hasanoviću, policijskom službeniku Adminu Ličini, komandiru Alenu Kočanu koji su svojim fizičkim naporom osposobili iskopinu i kanal ispred garaže, postavljajući predmete kako bi improvizovali prelaz preko kanala i izveli moj automobil”, kazala je.

PREUZETO: VIJESTI