Optuženi za ratni zločin u Štrpcima uhapšeni dan prije izricanja presude

Petorica optuženih za otmicu i ratni zločin u Štrpcima tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) su uhapšeni u četvrtak, 20. oktobra u Višegradu na istoku BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Miodrag Stojanović, advokat uhapšenog Luke Dragičevića.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su ih uhapsili dan prije donošenja presude za taj zločin pred Sudom BiH.

Osim Dragičevića, uhapšeni su i optuženi Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić.

Kako je Stojanović pojasnio za RSE, oni su uhapšeni “zbog opasnosti da će ometati pravdu”. On smatra da je cilj Tužilaštva “da ih zadrže praktično tih 24 sata i ujutru ih uvedu u sudnicu i objave presudu”.

Službenici SIPA-e su bili u posjeti Miodragu Mitrašinoviću, koji takođe čeka presudu, a nalazi se na bolničkom liječenju u Foči.

U ovom slučaju su optuženi i Oliver Krsmanović i Dragan Šekarić, ali oni se već nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima, dok je ranije u predmetu bio i Boban Inđić – ali je postupak protiv njega razdvojen.

SIPA je ranije tokom dana saopštila da je uhapsila šest osoba protiv kojih se pred Sudom BiH vodi krivični postupak zbog ratnih zločina.

U saopštenju je navedeno da će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšeni u dalju nadležnost biti predati Tužilaštvu BiH.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na željezničkoj stanici u Štrpcima kod Rudog, na istoku BiH, 27. februara 1993. iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Najstarija žrtva zločina u Štrpcima imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Zbog ovog zločina sudski procesi se vode i u Srbiji.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv četiri lica koja se terete kao neposredni počinioci. Sudu u Srbiji trebalo je tri i po godine da potvrdi optužnicu protiv njih, podignutu u martu 2015. godine.

PREUZETO: RADIO SLOBODNA EVROPA