Alarmantno: Kuli Kršića prijeti urušavanje

Ekipa Radija Petnjica posjetila je najpoznatiju građevinu, a možda i najstariju u Bihoru- to je Kula Kršića, koja se nalazi u Radmancima.

Kula Kršića je nekada bilo mjesto odakle se upravljalo opštinom Petnjica, mjesto okupljanja, mjesto donošenja značajnih odluka za ovaj kraj, a sada je pretvorena u ruinu i prepuštena zubu vremena, iako je možda to najmanje zaslužila.

Iako se grade da nadžive svoje graditelje, ako ljudska ruka ne pomogne, vrijeme učini svoje i kuće brzo nestaju.

Kula Kršića je primjer kako se neodgovorno postupa prema kulturnim spomenicima i građevinama, koje su u našoj istoriji bile od velikog značaja za ovaj kraj. Građena je davne 1924. godine, jedinstvena je na ovim prostorima, predstavlja arhitektonsko čudo, pa je kao takva zaslužila da se bolje odnosimo prema njoj i poklonimo joj makar renoviranje i tako sačuvamo od zaborava.

Porodica Kršić, u čijem je vlasništvu bila Kula, prije nekoliko godina prepustila je Opštini Petnjica da vodi brigu i renovira Kulu Kršića, kako bi zadržala svoj jedinstveni izgled. No, iako najavljena prije dvije godine, restauracija nije realizovana, a Kula svakim danom sve više i više propada.

Odoljela je velikim napadima, kojima je bila izložena za vrijeme II svjetskog rata. Međutim, sada je došla u situaciju da zubu vremena ne može da odoli. Izgleda da više nema snage da stoji čvrsto na svojim temeljima.

Na ovu temu smo razgovarali sa prof. Nihadom Kršićem i građanskim aktivistom ef Mirsadom Hadrovićem, koji su saglasni da renoviranje ovog objekta mora otpočeti što prije, jer ukoliko nešto ne preduzmemo, epilog će biti katastrofalan-izgubiće se jedini istorijski spomenik ovakvog tipa u Petnjici.

Hadrović je za naš portal kazao da ova Kula predstavlja suvenir Bihora, kao i to da postoji interesovanje od dijaspore da se kula rekonstruiše, ali da je potreban neko ko će voditi cijeli projekat.

“Zato smo tu da predstavimo široj javnosti u kakvom stanju se danas nalazi kula i da preduzmemo nešto da je sačuvamo. Hvala Radiju Petnjica što uvijek prepozna definitivno sve ono što je korisno za Bihor, a mi smo tu da podržimo. Nadam se da ćemo i u široj javnosti pronaći podršku. Poenta je da se odmah preduzmu konkretni koraci. Porodica Kršić je ustupila Kulu na određeni vremenski period Opštini Petnjica da je sačuva od propadanja. Od tada, porodica ne ulaže, jer je dala drugom obavezu i odgovornost, a opština opet ništa ne radi. E, sada smo mi tu, građanski aktivisti. Kao Bihorca, mene interesuje u kakvom je stanju i hoće li se nešto raditi? E zato smo tu da znamo i ako se bude nesto dešavalo, pomoći ćemo. U kontaktu smo sa dijasporom i iskazali su jaku želju i volju da ulože i rekonstruišu Kulu, samo je potreban neko ko će da vodi projekat. Nadam se da će ovo zainteresovati javnost. Hajde da krenemo u rekonstrukciju. Ako ne stignemo ove jeseni, neka to bude na proljeće naredne godine. Mi bihorci ne bismo smjeli da čekamo da se pred našim očima Kula Kršića uruši”, jasan je Hadrović.

Nihad Kršić je saopštio da je Kula od velikog značaja za ovaj kraj i podsjetio da je građena od 1924. do 1927. godine, kada je i useljena.

“To je bila porodična kuća u kojoj su živjeli tadašnji predsjednik opštine Galjan Kršić, a kasnije Šefkija Kršić, dakle objekat koji je iznjedrio prvake i voditelje. U Kuli su se donosile važne odluke, klanjali su se Ramazani, mevludi, tako da je to bilo mjesto koje je okupljalo širu Bihorsku javnost, ljude koji su išli u mirovne misije. Tu su donešene i ključne odluke oko odbrane. Kula je bila izložena velikim napadima za vrijeme II svjetskog rata i sve je to odoljela. Međutim, sada smo došli u situaciju da zubu vremena ne može da odoli. Interesovanje od porodice u jednom trenutku je posustalo, ali je porodica odlučila da pokloni taj objekat opštini s ciljem da se od nje napravi spomenik, muzej ili neka vrstu kulturno-istorijskog spomenika. To je bilo prije dvije godine, ali evo da sada nista nije preduzeto. Ja sam i tada, kao član porodice bio protiv toga, jer sam i tada znao i nijesam imao povjerenja u opštinske vlasti, vjerovao sam da neće ništa preduzeti i evo, nakon toliko vremena se potvrđuje da sam u tom dijelu bio u pravu. Ako se nešto preduzme i uradi, onda će i ovaj dio porodice biti vjerovatno u pravu, ako doživi taj epilog priče da bude pretvorena u kulturno-istorijski spomenik”, zaključio je Kršić.

E. B.