Rekordna posjećenost i domaći proizvodi na Sajmu poljoprivrede u Petnjici

U Petnjici je održan treći međunarodni, a 22. regionalni sajam poljoprivrede i domaće radinosti u saradnji sa Opštinom Petnjica, Turističkom organizacijom Petnjica, Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva. Generalni pokrovitelji sajma su Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Fondacija ,,Čovjek ne umire“ Ćamil Ramdedović, koja je obezbijedila i novčane nagrade za najbolje proizvođače.

Tradicionalni 22. regionalni sajam je treću godinu međunarodnog karaktera i okuplja učesnike iz 9 opština sa sjevera Crne Gore, ali i centralnog i južnog dijela, kao i brojne učesnike iz zemalja regiona.

Ono po čemu će se ovaj sajam pamtiti jeste posjećenost, kao i rekordan broj učesnika koji premašuje brojku od 107 izlagača. Opština Petnjica juče je bila Centar kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, domaće hrane i domaće radinosti. Što je još jedan dokaz da ovaj sajam raste iz godine u godinu, što po kvalitetu proizvoda, što po broju učesnika.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se obratio prisutnima i proglasio sajam otvorenim.

,,Velika je radost, čast i zadovoljstvo što jedno ovakvo mjesto može da okupi veliki broj ljudi, koji su posvećeni kada je oblast poljoprivrede u pitanju. Teritorijalno, opština Petnjica predstavlja mjesto koje je bogom dano za bavljenje poljoprivredom, kako stočarstvom, tako i biljnom proizvodnjom i ti resursi su na široko poznati. To svjedoči i prisustvo ovolikog broja proizvođača i ovoliki asortiman zdravih proizvoda. Ono što bih istakao da treba da imamo na umu i da u budućnosti, kako lokalna samouprava, tako i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i država Crna Gora iskoristi ove resurse za proizvodnju hrane. Takođe bih istakao da usvajanjem IPARD tri programa poseban fokus treba da bude razvoj putne infrastrukture na ovom prostoru i da svaka kuća i svaki poljoprivredni proizvođač ima dostojne uslove za bavljenje poljoprivredom, a sve sa ciljem da razvijemo ovaj kraj onako kako mu dolikuje. Želim na kraju sve da vas pozdravim i proglasim ovaj sajam otvorenim i da on traje, ne samo dvije decenije, nego da to bude mnogo više”, saopštio je Cimbaljević.

U ime organizatora prisutnima se obratila Sabaheta Novalić, zahvalila se u ime organizatora i kazala da bi sve ove aktivnosti bilo nemoguće organizovati bez pomoći državnih institucija i prijatelja sajma.

,,Mi kao organizatori ovog regionalnog tradicionalnog i međunarodnog sajma, radimo sve na očuvanju svih poljoprivrednih potencijala i promociji zdrave ekološke hrane, kao i domaće radinosti, a sve u cilju da unaprijedimo poljoprivredu u ruralnim sredinama, iskoristimo sve potencijale, ne samo u Petnjici, već na čitavom sjeveru, odnosno čitavom području Crne Gore, a sve pod sloganom “Zdravo sa sjevera, a dobro iz Crne Gore“. Ovo je 22. regionalni, a treći međunarodni sajam koji se održava na sjeveru Crne Gore i jedini ovakvog karaktera, što daje dodatan doprinos u podizanju kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i standarda. Ovi naši proizvodi su prepoznatljivi širom Crne Gore i državama okruženja, jer imaju svoj brend, gdje se mogu plasirati i na evropskom tržištu. Na ovoj sajmu učestvuje veliki broj učesnika iz 10 opština sa sjevera, centralnog i južnog dijela, kao i zemalja okruženja”.

Predsjednik opštine Samir Agović je kazao da mu predstavlja čast i zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi prisutne u ime lokalne samouprave i u svoje lično ime i čestita im na ovoj predivnoj manifestaciji.

“Drago mi je što već duže od dvije decenije ovaj sajam okuplja veliki broj izlagača i što iz godine u godinu raste broj prisutnih izlagača i broj posjetioca. Čini mi posebno zadovoljstvo što smo kao domaćini prepoznali da ovu manifestaciju treba da podržimo i održavamo od našeg osnivanja. Danas svjedočimo da je jesen bogata, da su vrijedne ruke radile odgovorno i vrijedno i da smo upravo zahvaljujući tome i našim domaćinima danas ovde sa velikim brojem poljoprivrednih proizvoda, koji su zdravi, koji su ekološki. Moramo sve više shvatati da je poljoprivreda jedini način da se održimo na ovim prostorima i da je jedini način da se uveća ekonomski kapacitet naših domaćina. Mi sa nivoa lokalne samouprave činimo sve da stvorimo najprije dobre uslove i to činimo u kontinuitetu, brojni kilometri asfalta su iza nas, brojni vodovodi smo riješili i time želimo da pomognemo našim ljudima da imaju najbolje uslove na svojim gazdinstvima. To je ono što pružamo sa nivao lokalne samouprave, i ne samo to, već pomažemo našim ljudima kroz razne podsticajne mjere. Ova manifestacija nas obavezuje da budemo još odgovorniji, još bliži sa vama i neka ovaj dan i naredni bude berićeta i sreće. Jedino sa zdravom hranom i kvalitetnim proizvodima možemo da budemo konkuretni. Zajedno možemo mnogo toga više i mnogo toga odgovornije i u to ime svaka čast svima i gledamo se naredne godine“, zaključio je Agović.

Na kraju manifestacije, Cimbaljević je uručio nagrade najboljim poljoprivrednim proizvođačima, koje je obezbijedila Fondacija ,,Čovjek ne umire“ Ćamil Ramdedović.

Moderator sajma u Petnjici bila je Gorica Ćulafić. U zabavnom dijelu programa nastupili su najmlađi članovi KUD-a “Duga“ iz Berana.

E. B.