(VIDEO): VIDRE U POPČI

Prije nekoliko dana, naš sugrađanin i čitalac, poljoprivrednik Ermin Muratović, telefonom je zabilježio predivan prizor u rijeci Popči u Centru Petnjice.

Naime, on je snimio dvije odrasle jedinke vidre kako tragaju za hranom.

Vidra je zaštićena vrsta, kako u Crnoj Gori, tako i u Evropi. Hrane se uglavnom ribama, ali nerijetko u nedostatku hrane na meniju im se nalaze i sitni vodeni insekti. Pripadaju porodici kuna. Postoji 13 vrsta vidre na svijetu. Kod nas je zastupljena evroazijska vidra Lutra lutra. Vidra je sisar, vitkog i okretnog tijela, vodootpornog krzna, ne propušta vodu, što im omogućava održavanje temperature tijela tokom plivanja u hladnim vodama.

Činjenica da su u Popči dvije vidre, dokaz je da u ovoj Petnjičkoj rijeci, i pored zagađenosti, postoji život.

Neka ovo posluži i kao opomena za sve mještane i građane, koji bacaju otpad u naše rijeke, kao i nadležnim Službama, da moramo nešto preduzeti po pitanju očuvanja naše životne sredine, da sačuvamo naše rijeke, naše pašnjake, naše šume, jer se u njima nalazi život.

Količina različitog otpada u našim vodama iz godine u godinu se povećava, rijeke su prepune smeća. Ako nastavimo ovim tempom, za par godina u rijeci će stanovati samo dotrajale gume, kese i razni sintetički otpad.

Ovaj snimak uliva nadu da još uvijek možemo sačuvati život u našim rijekama.

E. B.