IV Petnjički književni susreti: Internacionalna elita književnika u Petnjici

U Petnjici su održani četvrti Petnjički književni susreti pod sloganom “S one strane Lima” koji su posvećeni velikom književniku Ismetu Rebronji.

Petnjički književni susreti su manifestacija koja promoviše pisanu riječ i okuplja velika i priznata imena iz svijeta književnosti, koja se, sada već tradicionalno, održava svake godine u Petnjici u okviru Bihorskog kulturnog ljeta.

O liku i djelu Ismeta Rebronje su govorili: prof.dr Redžep Škrijelj i Faruk Dizdarević.

Faruk Dizdarević je kazao da je Ismet Rebronja bio velikan sandžačke, bošnjačke, crnogorske i jugoslovenske književnosti.

,,Ismet Rebornja je iza sebe ostavio zamašno literalno djelo, prepoznatljivo po jedinstvenom poetskom modelu i stilematici. On nije robovao poetskim trendovima. Poezija Ismeta Rebronje oglašava drugačiji pogled na svijet, on mudrije, staloženije gleda i interpretira suštinske odnose u čovjekovom životu i vremenu“, istakao je Dizdarević.

Takođe, na manifestaciji su učestvovali i brojni istaknuti književnici, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona, koji su govorili svoje pjesme:

Braho Adrović (Berane), prof.dr Sadik Idrizi (Prizren), Safet Ćeman (Luksemburg), Žarko Dragićević (Podgorica), Jasmin Ademović (Subotica), Dijana Tiganj (Petnjica), Ramit Ademović (Subotica), Fahredin Šehu (Priština), Nataša Žurić (Mojkovac), Šefkija Borančić (Skoplje), Gordan Čampar (Podgorica).

Jasmin Ademović iz Subotice zahvalio se na gostomprimstvu direktoru Centra za kulturu Petnjica.

,,Gostoprimstvo koje smo ovde doživeli je za posebnu objavu, toliko bi se o tome moglo pisati. Ukazana nam je velika čast od strane direktora Centra za kulturu Petnjica, Sinana Tiganja,  koja je učestvovala u organizaciji, ali nam i posvetila veliku pažnju, koju ću lično pamtiti dok sam živ. Hvala vam što sam se osećao kao u rodnoj Subotici, kod kuće“.

IV Petnjički književni susreti bili su posvećeni Ismetu Rebronji (1942 – 2006) i nosili su naziv “S one strane Lima”, a skupu su prisustvovali književnici i pjesnici iz regiona i dijaspore.

Moderator večeri je bila mr Dijana Tiganj.

Direktor JU Centra za kulturu Petnjica Sinan Tiganj je kazao da su realizovani uspješno.

,,Sami naslov ,,S one strane Lima“ bio je povod da večeras okupimo jednu internacionalnu elitu književnika, i ovim povodom im se zahvaljujem. Takođe, zahvalnost i Ministarstvu kulture koje je pokrovitelj IX Bihorskog kulturnog ljeta“, saopštio je Tiganj.

E. B.