(FOTO, VIDEO) U posjeti kod poljoprivrednika Abdulaha Muratovića: Može se živjeti od poljoprivrede

Ekipa Radija Petnjica bila je u posjeti poljoprivredniku Abdulahu Muratoviću, koji se već dugi niz godina bavi poljoprivredom-ratarstvom.

Jedan je od rijetkih mladih poljoprivrednika na ovim prostorima koji je odabrao da ostane u Petnjici, osnuje porodicu i živi od sopstvenog rada.

Abdulah Muratović, poznatiji pod nadimkom Cale, kazao je za naš portal da je zadovoljan ovogodišnjim rodom kupusa i da je već punom parom krenuo sa prodajom. Svoje proizvode Cale plasira kako na lokalno tržište, tako i po susjednim opštinama i Podgorici. Cijena po kojoj Cale nudi bijeli kupus u Petnjici je 0.30 eura.

,,Zadovoljni smo. Cijena bi trebala biti veća, ali da uzmemo u obzir sve, dosta naroda ne bi imalo novca da plati kupus po većoj cijeni. Znači ako on plati kupus po cijeni od 0.70 eura, pa recimo 100 kg je 70 eura- pa onda je bolje kupiti meso za te pare. Sad je 0.30 eura za Petnjicu i tržište na sjeveru. Treba biti zahvalan marketu Franca, koji svake godine otkupi određenu količinu bijelig kupusa od naših proizvođača. Što se tiče crvenog kupusa, tu cijena još uvijek nije formirana, ali neka moja procjena je da će se kretati od 0.50 do 0.60 eura“, kazao je Muratović.

Takođe, on posjeduje i svoj malinjak i kaže da je ova godina što se tiče prodaje malina bila jedna od boljih. Cijena maline po kilogramu se kretala 4.30 eura. Dodaje da je malinarstvo dosta unosan posao koji ne zahtjeva mnogo truda, a rad se isplati i to je nešto što bi on kao poljoprivrednik preporučio svim početnicima. Planira proširenje malinjaka sledeće godine.

,,Zarada sa malinama je dobra. Najvažnije od svega je što se ne sjekiraš za otkup. Mnogo uvozimo inostranih proizvoda u našu državu, to je veliki problem, dok su naši proizvođači prepušteni sami sebi- i da plasiraju proizvode i da se brinu o proizvodnji. Subvencije od države po tom pitanju su dosta loše“, ističe Cale.

Abdulah se bavi i plasteničkom proizvodnjom, posjeduje plastenik u kojem je zasadio crvenu papriku ajvarušu. Ona je pretežno namijenjena za lokalno tržište Petnjice i cijena za kilogram je 1.5 eura. Osim paprike i kupusa, kupci kod ovog poljoprivrednog proizvođača mogu naći i pasulj.

Vremenske nepogode i grad, koji su pričinili značajnu štetu poljoprivrednim gazdinstvima u našoj opštini, nijesu zaobišli ni Abdulaha. On kaže da je prijavio nastale štete na gazdinstvu, ali da još uvijek čeka da nadležne službe reaguju po tom pitanju i na neki način djelimično nadoknade uložen trud i rad, koji je nevrijeme u jednom danu odnijelo.

Kada je riječ o nedostacima u ovom poslu, Muratović ističe nedovoljno ulaganje lokalne uprave i države u poljoprivredu. Na pitanje da li redovno prati Javne pozive koje raspisuje lokalna samouprava i Ministarstvo poljoprivrede, rekao je da prati i da je aplicirao skoro za pumpu za navodnjavanje njiva, što bi mu znatno olakšalo posao tokom ljetnjeg perioda kada su velike suše.

Što se tiče premija, kazao nam je da još uvijek kasne i da ne zna da li će biti do kraja godine. Smatra da je to velika greška, jer u Petnjici ne postoji mnogo istinskih poljoprivrednika.

Za kraj, preporučuje svim mladim ljudima da se oprobaju u ovom poslu, jer se uz trud i rad, može doći do puno uspjeha, te obezbijediti sebi i porodici solidna egzistenicija.

E. B.