Demo Rastoder: Uspješna berba vrganja

Rezultati branja pečuraka u bihorskom kraju tokom ljetnje sezone su na zavidnom nivou. Naši Bihorci su pronašli više hiljada kilograma gljiva, među kojima prednjači vrganj, a jedan od uspješnijih sakupljača je Demo Rastoder.

,,Slobodno mogu reći da je ovo jedna od najuspješnijih godina kada je pečurka u pitanju. Mogu se pohvaliti da smo moja porodica i ja našli preko hiljadu kilograma pečurke. Jedan dio smo prodali, a dosta smo i osušili. Svi smo bili uključeni, obično idemo u jutranjim časovima, a kada nađemo slobodnog vremena prošetamo i poslije podne”, saopštio je Rastoder za naš portal.

No, izgleda da dobar rod može nekad da napravi i problem, te zastoj u otkupu, a upravo tome svjedočimo poslednjih dana u Petnjici.

“Do sada je bilo otkupljivača koji su pečurku uzimali za 2 eura po kilogramu prve klase i moglo se fino zaraditi. Međutim, pečurke su toliko dobro rodile, da su poslednjih nekoliko dana svi magacini u Bihoru i šire puni, otkupljivači više nemaju mjesta gdje da je skladište, i otkup je stao”, ističe Rastoder.

A. L.