(VIDEO I FOTO) DEPONIJA UGROŽAVA ZDRAVLJE U ZASEOKU LATIĆI, MUSLIJA LATIĆ: U VODI ČUDNA HEMIKALIJA, BOJIM SE ZA ZDRAVLJE PORODICE

Mještanin zaseoka Latići, Osoje, Muslija Latić koji živi u Švajcarskoj već dugi niz godina vodi borbu sa nesavjesnim građanima koji odlažu otpad u blizini njegove kuće kada on nije tu. Kako je kazao za naš portal jedan prirodni dragulj, šuma je u prethodnih nekoliko godina petvorena u pravu divlju deponiju svega i svačega.

Da stvar bude još gora saopštio nam je da u vodi koja se nalazi u blizini deponije, a koju on i njegova porodica koriste za piće dospjela i čudna hemikalija bijele boje, za koju on sumnja da je otrovna i boji se za zdravlje svoje porodice pa samim tim izbjegava korištenje te vode za domaćinstvo. Kako je kazao obraćao se svim nadležnim  institucijama u Petnjici i očekuje brzu reakciju i rješenje za ovu deponije koja se nalazi u blizini kuća.

Ekipa Radija Petnjice po pozivu Latića izašla na teren i uvjerila se u ozbiljnost ove situacije, zatekli smo haotičan prizor u šumi razbacano smeće na sve strane od šporeta i frižidera do flaša i raznog hemijskog otpada, koji svojim daljim razlaganjem prijeti da dospje u podzemne vode, a preko podzemnih voda do stanovništva. Da nam savjest još uvijek nije proradila govori i činjenica da ono što su nekada naši preci čuvali, danas mi svojom voljom uništavamo, a postavlja se pitanje šta mi ostavljamo budućim generacijama?

,,Želim da upozorim te ljude da mlađim generacijama i ovoj zemlji ostavimo nešto lijepo. Takođe želim da svi zajedničkim snagama i naporima ulažemo trud za nešto bolje, da se ne bavimo prošlim stvarima i radimo na unapređenju naše okoline. Četrdesetpet godina živim vani, tačnije u Švajcarskoj i zaista smo se lavovski borili za ovaj narod u svakom smislu“

Takođe Muslija Latić je saopštio da se obraćao svim nadležnim organima u Petnjici i očekuje brzo rješenje i saniranje ove deponije koja  se nalazi na pedesetak metara od njegove kuće.

,,Odgovoran čovjek ovo nikad ne bi napravio. To ljudi nigdje ne rade kao kod nas. Obraćao sam se svim nadležnim istitucijama očekujem njihovu reakciju. U narednom periodu postavićemo i kamere koje će pratiti teren, primorani smo na to da bi utvrdili ko ostavlja smeće. Imamo sve službe u našoj opštini koje moraju da sankcionišu sve koje čine ovu vrstu nedjela. Svako ko bude uhvaćen na djelu proslijedićemo policiji i sudu ovome se mora stati na kraj“ zaključuje Latić.

Takođe pored deponija sa kojim se susreću ovi mještani, problem predstavlja i putna infrastruktura i loše stanje sadašnjeg puta kojim se koriste mještani.

ERIS BABAČIĆ