CENTAR ZA KULTURU PETNJICA: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “KRASNE BASNE” DRAGANA POPADIĆA

U Centru za kulturu Petnjica održana je promocija knjige „ Krasne basne „ Dragana Popadića. Promocija je organizovana u okviru IX Bihorskog kulturnog ljeta u sklopu XX Dana dijaspore.

O knjizi su pored autora govorili direktor Centra za kulturu Petnjica Sinan Tiganj i  Zoran Lazarević akademski slikar iz Tivta .

Direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj je istakao da je ova promocija ujedno i nastavak davno započete saradnje sa  kulturnim poslenicima iz  Tivta.

Knjigu „ Krasne basne „ za odrasle je izdao Centar za kulturu Tivat. Recenziju je napisala dr Vanda Babić iz Zadra . Naslovna  strana – crtež je djelo Zorana Lazarevića iz Bijelog Polja  koji živi i stvara  u Tivtu.

Dragan Popadić je dosad objavio pet knjiga različite tematike drame „Grčka trilogija „ ,zbirku  pjesama „ Svakodnevno kada mrem“ i zajedno sa romskim pjesnikom zbirku pjesama  za djecu na crnogoskom i romskom jeziku i „ Što se ne bi mjesec jeo – Sose luna ma te has“  i „ Rječnik romske duše“. Priče ,pjesme , aforizme i književne kritike  objavljuje u časopisima u regionu . Dragan Popadić radi kao novinar radio Tivta a šahovski je fide majstor pa je ova promocija  tako koncipirana da bude održana u pauzi VII Opštinskog šahovskog turnira koji se igrao toga dana.

Dragan Lazarević  je uradio crtež za naslovnu stranu knjige u svom izlaganju je istakao  da je Dragan Popadić svestrani autor, pisac,pjesnik,aforističar,književni kritičar. Drago nam je da njegovo stvaralaštvo predstavljamo u okviru nadaleko prepoznate  manifestacije „  Bihorsko kulturno ljeto“ . posebno nam je drago nda promociji prisustvuje veliki broj šahista  koji danas učestvuju na turniru jer je i Dragan šahista . Njegove basne  govore o našim osobinama, i dobrim i lošim, Posebno su interensantna njegova naravoučenija na kraju svake basne zaključio je Sinan Tigaj koji je takođe pročitao i dio iz recenzije  dr Vande Babić .

,,Umjetnik zato i stvara, da bi nam bilo bolje. Da razumijemo. Da cijenimo prave vrijednosti. Nije Pikaso naslikao Gerniku da bi pokazao svima nama kako je on najveći slikar. Ubijeđen sam isto tako da ni Mocart nije pisao Rekvijem iliti muziku za svoju sahranu da pokaže raskoš svog talenta. Dok je bio na postelji on je komponovao. Njemu je smrt bila sporedna stvar. Siguran sam da je ova knjiga vanvremenska, u smislu da će u bilo kom trenutku biti aktuelna, kao Ezopove i La Fontejnove basne ili kao Nušićevo Sumnjivo lice i Gospođa ministarka. Čitajte basne Dragana Popadića, jer ćete u njima prepoznati sebe i ljude koji vas okružuju. Biće vam lakše da kroz ovaj alegoričan prikaz uvidite neke slabosti čovjeka, ali i njegove vrline. Težimo ka tome da budemo bolji, mislim da nam autor ove knjige upravo to poručuje” – istakao je Lazarević.

Autor se na kraju zahvalio svima koji su prisustvovali promoiciji, kolegama šahistima i organizatoru Centru za kulturu  i čitao pjesme iz svoje zbirke pjesama

Svakodnevno kada mrem “ što je publika toplo pozdravila .

Sinan Tiganj