PETNJICA: ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE DEJANA VUKOVIĆA

Juče je u sali opštine Petnjica održano književno veče diplomate Dejana Vukovića pod nazivom ,,Luča crnogorske diplomatije’’

Pored autora Dejana Vukovića na književnom susretu prisustvovali su prof. Draško Došljak i Salko Luboder, iz opravdanih razloga mr Novica Vujović se nije mogao pridružiti ovoj manifestaciji.

Prema riječima autora knjiga je „iskovana iz ljubavi prema domovini Crnoj Gori, pijetetu i zahvalnosti prema generacijama naših slavnih, neustrašivih predaka i poštovanju ka ličnostima rasnih diplomata koji su čuvali i uzdizali časno crnogorsko ime i svoju profesiju“. Istorijska građa u knjizi potiče iz dragocjenih memoara vojvode Gavra Vukovića, književnih djela kralja Nikole Petrovića  i drugih crnogorskih vladara, pisaca, znamenitih državnika, diplomata, vojskovođa.

O knjizi je govorio prof. dr Draško Došljak,  i autor.

Inače, autor knjige “Luča crnogorske diplomatije” Dejan Vuković rođen je 30. septembra 1972. u Titogradu,  gdje je završio osnovnu i srednju školu; Nosilac diplome „Luča“. Diplomirao na Pravnom fakultetu, međunarodni smjer, Univerziteta Crne Gore. Završio Diplomatsku akademiju „Gavro Vuković“, prva generacija. U Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Crne Gore radio od 1998. do 2004. U Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore od 2004., diplomata u Ambasadi Crne Gore u Londonu, direktor Direkcije za diplomatske privilegije i imunitete, legalizaciju i vizno pasoške poslove, konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu. Sada je direktor Direkcije  za diplomatske privilegije i imunitete i saradnju sa dijasporom u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore. Objavio knjigu „Londonski zapisi„. Publikuje tekstove u dnevnom listu „Pobjeda“, časopisima „Komuna“ i „Diplomarius“.

ALMINA LIČINA