POBJEDA: Opasne igre revidiranja prošlosti

Film „Osman ef. Rastoder – oslobađanje od zaborava“ biće premijerno prikazan danas u Petnjici. Projekciju filma o osuđenom ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata organizuje Bošnjački kulturni centar Sandžak. Autor filma je Avdo Huseinović.

Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača je krajem 1945. godine poslala dopis da se Osman Rastoder proglasi ratnim zločincem, a to je urađeno nekoliko mjeseci kasnije. U akciji Odjeljenja za zaštitu naroda OZNA, Obavještajne službe Jugoslavije, Osman efendija Rastoder je ubijen 1946. godine.

Istoričar Vukota Vukotić je Pobjedi kazao da je „blago rečeno, neukusno promovisati lik i djelo osuđenog ratnog zločinca“.

Osman Rastoder je bio vođa fašističke milicije u toku Drugog svjetskog rata i SS jedinice Skenderbeg, pojasnio je Vukotić.

– Promovisanje njegove ličnosti u ovom trenutku kada je upravo bošnjački narod pogođen stradanjem i genocidom u Srebrenici, kada je ekstra osjetljiv na gubitke i osjeća duboki pijetet prema žrtvama, zapravo je kontraproduktivno i u neku ruku skandalozno – ističe Vukotić.

On je kazao da opasne igre revidiranja prošlosti, posebno na Balkanu, ali i u sadašnjem složenom trenutku, ne mogu ostati neprimijećene i na njih se mora reagovati.

– Ne smije se dozvoliti da u savremenoj Crnoj Gori iko, bilo koja strana, bilo koja manjina, slavi i veliča osuđene ratne zločince. Zato ovakvi potezi, poput filma o efendiji Rastoderu ili izjave o Đurišiću i drugima, samo skandalizuju crnogorsku javnost i ruše multietnički sklad naše države – naglasio je Vukotić.

On je kazao da je davanjem važnosti takvoj ličnosti, „po principu i mi konja za trku imamo“, samo potez koji na ruku ide svima koji danas pokušavaju da relativizuju istorijske činjenice.

– Istorijski revizionizam koji je već više decenija na snazi u nama susjednim zemljama, prema kojemu se rehabilituju osvjedočeni saradnici okupatora iz Drugog svjetskog rata, konstantno se pokušava preliti i na Crnu Goru – rekao je Vukotić.

Osvrnuo se i na posljednju izjavu Gojka Perovića kojom je taj sveštenik SPC pokušao uvrstiti Pavla Đurišića i Dražu Mihailovića u antifašiste.

– Ovakvim skarednim pokušajima, koji su unaprijed osuđeni na propast, želi se stvoriti neka nova stvarnost i iskrivljena slika o prošlosti – kazao je Vukotić komentarišući apologetske izjave o fašistima i presuđenim ratnim zločincima.

On je istakao da se pokreti koji se danas rehabilituju nikako ne mogu svrstati u antifašističke snage.

Na informaciju o projekciji filma o Osmanu Rastoderu crnogorska javnost, ni laička ni stručna, nije reagovala. Pobjeda je dva dana pokušavala da dobije komentar i istorijski kontekst djelovanja Osmana Rastodera tokom Drugog svjetskog rata. Nekoliko crnogorskih istoričara, aktivnih u civilnom i političkom javnom životu, nijesu imali vremena da komentarišu činjenicu da će u državi, u kojoj je Krivičnim zakonikom zabranjeno javno odobravanje, negiranje postojanja ili značajno umanjivanje težine krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina biti prikazan film koji revizionistički govori o presuđenom ratnom zločincu, vođi muslimanske milicije.

I pored toga je 2015. godine u Petnjici postavljena tabla na jednoj ulici sa imenom Osmana Rastodera. Nadležni u Petnjici nikada nijesu odobrili da se nekoj ulici zvanično da takav naziv.

Tadašnji predsjednik Skupštine u Petnjici Adnan Muhović je ocijenio da samoinicijativno postavljanje table ne predstavlja provokaciju jer se radi o „vrlo značajnoj ličnosti u nas Bošnjaka“.

Tada je predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović kazao da je tabla postavljena nelegalno i da je dat nalog da se ukloni. Reagovao je i predsjednik petnjičkog Udruženja boraca NOR-a Faik Adrović koji je taj čin osudio i kazao da je Osman Rastoder proglašen ratnim zločincem.

PREUZETO: POBJEDA