NOVALIĆ: SVAKE GODINE POSADIMO PET DO DEST HILJADA SADNICA, ALI NESAVJESNI POJEDINCI TO UNIŠTE VATROM

NVO ,,Mreža“ iz Petnjice reagovala je povodom požara u Petnjici.

Sabaheta Novalić je u ime NVO,,Mreža“ saopštila da je požar koji je zahvatio četinarsku šumu, odnosno borovu šumu u Trpezima, Podvade, Kutnje brdo, pričinio veliku štetu.

,,Nekoliko puta smo pokušavali kontaktirati  vatrogasnu službu na broj telefona 123, ali bezuspješno niko nam se nije javio očito zbog praznika. Pričinjena je velika šteta šumskom fondu i životinjskom svijetu“, rekla je Novalić.

Kako su nam saopštili svake godine na ovom lokalitetu posade pet do deset hiljada četinara i jele, ali da zbog šumskih požara i nesavjesnih građana sve izgori tokom požara.

,,Zbog šumskih požara svake godine krenemo u obnavljanje šume i zasadimo od pet do deset hiljada mladog sadnog materijala, odnosno četinara-jele, zbog nesavjesnih pojedinaca ovo područje je svake godine izloženo šumskim požarima. Svake godine šteta je sve veća o veća što predstavlja nenadoknadiv problem. Ovom prilikom apelujemo na građane da ovo ne rade, jer samim tim ugrožavaju životnu okolinu, ugrožavaju obliznja, domaćinstva kao i biljni i životinjski svijet, odnosno flora i fauna  to jest ugrožava se vazdušna banja“ zaključila je Novalić.

ERIS BABAČIĆ