PETNJIČKI ODBORNICI O ODLUCI DA 11. JUL BUDE DAN SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI

Lokalni parlament Skupštine opštine Petnjica usvojio je Odluku o Danu sjećanja na 11. Jul na žrtve genocida u Srebrenici

Za usvajanje Odluke jednoglasno je 28 odbornika petnjičkog parlamenta podržala Prijedlog o Danu sjećanja na 11. Jul na žrtve genocida u Srebrenici. Prijedlog su podržale DPS, BS, SPP, SD i SNP.

Dan sjećanja na 11. jul, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Predlagač ispred Kluba odbornika SPP Adnan Muhović je kazao da je ponosan na Bihor što danas usvaja ovu odluku  i kazao da ovim činom pokazujemo nacionalnu zrelost, a jedinstvom svih partija da smo napravili unutarbošnjacki lobi oko ključne stvari za naš narod, a to je Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
“Usvajanjem Odluke o obiljezavanju genocida u Srebrenici u našoj opštini, pokazujemo nacionalnu zrelost, stvaramo kulturu sjećanja i čuvamo od zaborava najveću bošnjačku ranu – Srebrenicu”, rekao je Muhović.

Mihrija Škrijelj je istakla važnost usvajanja Odluke o Danu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i istakla da je DPS, kojem ona pripada, na državnom nivou podržala ovu odluku i tako će uraditi u petnjičkom parlamentu.

Rifat Ramčilović ispred Socijaldemokrata je kazao da su oni uvijek bili na strani istine i da će uvijek podržati ovakve ili slične odluke.

“Naravno da ćemo podržati Odluku o Danu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i želimda sam lično tri puta posjetio Memorijani centar u Potočarima i imalo sam prilike da klanjam dženazu žrtvama genocida u Srebrenici”, rekao je Ramčilović.

Aldin Muratović, odbornik ispred Stranke pravde i pomirenja Srebrenica kazao je da je najteža riječ za izgovoriti,  jer asocira na nedjelo oslikano u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u srcu Evrope.

“Srebrenica,  mora biti opomena svima, moramo se sjećati i prenositi budućim generacijama, istinu o Srebrenici. Ponosni smo kao bošnjacki narod,  jer se nijesmo nikome svetili, već smo svo ovo vrijeme opominjali i s bolom upućivali da se okrenemo jedni drugima i gradimo bolju budućnost za buduće generacije koje dolaze. Ideja o usvajanju Dana sjećanja o genocidu u Srebrenici je potekla iz Petnjice,  zato čestitam svim gradjanima naše opštine,  što su imali viziju za ovaj civilizacijski čin, hvala i svim odbornicima koji su dali podršku”, rekao je Muratović.

Almir Muratović ispred Stranke pravde i pomirenja pozdravio da se Odluka o Danu sjećananja na žrtve genocida uvrsti u Dnevni red i kazao da ne moramo imati isto mišljenje ali moramo imati zajedničke ciljeve, kao što smo pokazali  na primjeru Srebrenice i ponovio da tako trebamo raditi i oko prioriteta kada je opština Petnjica u pitanju.

Rifat Agović kazao je da je Klub odbornika Bošnjačke stranke podržao Odluku i istakao da je Bošnjačka stranka i u parlamentu države pedložila Rezoluciju, koja je usvojena i iz koje je Odluka pepisana, da smo mi u Petnjici i ranije obilježavali 11. jul, kao dan sjećanja na žrtve genocida.

“I da bi trebalo promijenit član 5, da Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, a ne 8 dana od dana objavljivanja, kako i ove godine obilježili 11.jul u Petnjici”, rekao je Agović.

Mehmed Adrović je istakao činjenicu da je veoma važno da lokalni petnjički parmalent usvoji Odluku o Danu sjećanja na 11. juli, i istakao da su potičke partije DPS, BS, SPP, SD i SNP podržale ovaj prijedlog.

Samir Agović, predsjednik  opštine  Petnjice kazao da je opština Petnjica sazrela da kroz svoje institucije osudi taj genocid i da na ovaj način uvede u praksu da dan sjećanja na žrtve genocida  u Srebrenici bude obilježen u Petnjici.

,,Dan sjećanja treba da bude podržan od svih subjekata i da se uvede praksa obilježavanja na pravi način. Lično sam bio više puta u Potočarima i sam znam kakva osjećanja tada nastupe i kako se osjećamo kao pripadnici ljudskog roda. Ono što je Crna Gora demokratski uradila posebno zadnjom deklaracijom u parlamentu je tačno pokazala vrijednosti. Pokušaćemo u saradnji sa Centrom za kulturu da kroz programe Dana sjećanja obilježimo prikladno sjećanje na žrtve Srebrenice.
Predsjednik je pozvao odbornike da kolektivno posjete Potočare 11. Jula, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

ENKO KORAĆ