Sjećanje na vekog čovjeka i uspješnog sportistu: Selmo Muhović – DJELA KOJA GOVORE SVE

Ekipa Radio Petnjica odazvala se na poziv Selmovog sina Irijana Muhovića koji je izrazio želju da nešto više kaže o svom ocu koji već devet  godina nije među nama, a ostavio je iza sebe porodicu, i velike postignute uspijehe kako kaže naš sagovornik.

Muhović Selmo, rodjen je 3. aprila 1956. godine u Trpezima od oca Rasima i majke Bise rođ. Muratović.

Osnovnu školu završio je u Trpezima, srednju u Peci, a Pedagogiju smjer srpsko-hrvatski jezik i književnost diplomira 1980.god. u Prizrenu.

Bio je veliki humanista , njegov rad ostace zapamćen u društvenoj zajednici kojoj je svojim radom i te kako doprinio. Zaista je bio čovjek velikog srca, humanista, vrsni pedagog. Ostao je u sjećanju mnogih generacija po dobru i svojoj profesionalnosti o kojoj i danas ljudi govore. Čitav radni vijek bavio se pedagoškim radom. Radni odnos zasnovao  je 1980. god. u Trpezima,  već od 2000. god imenovan je za direktora OŠ Trpezi gdje ostaje sve do svoje smrti 2013 god.  Za vrijeme obavljanja radnih zadataka  kao direktor škole ostavio je neizbrisiv trag  kako  u poboljšanju tehničkih uslova rada škole , tako i na unapređenju cjelokupnog vaspitno-obrazovnog procesa već pomenute  ustanove. Bio je odbornik u skupštini opstini Berane (2004-2011). Kao svjedok jednog vremena i nemjerljive dragocjenosti bavio se i pisanjem istoriografije, proze i poezije“ , kaže naš sagovornik.

Pored svoje profesije koju je obavljao u prosvjeti, Selmo je sebe pronašao i u fudbalu, gdje je svoje prve golove postigao na “Petnjičkom turniru” sa samo 12. godina.

„Umijeće igranja fudbala pokazuje u V razredu osnovne škole kada je sa svojih 12 godina zaigrao na prvim turnirima u Petnjici.  Za vrijeme školovanja igrao je za ekipe osnovne, srednje škole pa čak i na fakultetu. U sastavu FK Petnjica je od osnivanja (1977-1983). Kao istaknutom fudbaleru FK Petnjica Opštinski savez Ivangrada mu dodjeljuje diplomu za zasluge, doprinos razvijanja i unapređenja sporta.

Ostao je upamćen kada je za vrijeme utakmice  FK Petnjica protiv  FK Komovi u Andrijevici 1980. god u svom maniru uzeo loptu i napravio slalom po desnoj strani. Protivnički igrači su ostajali iza njega jedan za drugim a kada ih je sve nanizao, ponovo se povratio i nastavio fudbalski vez koji je završio golom za pobjedu Petnjice.

Kao odbornik zalagao se za vraćanje statusa opstine Petnjica ali ga je smrt spriječila da svojim radnim angažmanom doprinese našoj Opštini, jer je iznenada u 56. godini života umro od posljedica srčanog udara.

Takođe u narodu i dan danas je ostala upamćena njegova dženaza koja je okupila veliki broj ljudi.

Sa suprugom Milkom rođ. Rastoder ostavio je dva sina i dvije kćerke koji su danas akademski obrazovani ljudi  koji žive u Crnoj Gori i Luksemburgu“, zaključio je Irijan Muhović.

ALMINA LIČINA