GDJE SU PETNJIČKI ODBORNICI, OPŠTINSKE SLUŽBE, NADLEŽNI: DO KADA ĆE NAS NA ULAZU U PETNJICU DOČEKIVATI DEPONIJA SVEGA I SVAČEGA?

Veliki je broj divljih deponija u opštini Petnjica, ali to nije ekskluzivitet samo Bihora. Slike razbacanog smeća, šuta, plastike i svega što je čovjek odbacio, česte su od Ulcinja do Pljevalja. Petnjičke prilike nijesu mnogo bolje, samo što se u Petnjici u sudaru prirode i plastike sve jasnije vidi, baš kao na tacni.

Ipak, za “pobjednika” u ruglu, ovoga puta, proglašavamo nešto što bismo mogli nazvati “divlja deponija svega i svačega” koja te uredno sačeka na jednom od ulaza u Petnjicu, u Gusarama, na raskrsnici i priključenju puta Bioča – Petnjica.

Ima tu svega, od standardne plastične ambalaže, kesa, “običnog smeća” do ostataka fotelja, ormara, željeza, cigli… Ma što god poželiš. Idila i sjajna prilika da nas upoznaju u cijelom gabaritu neodgovornosti i nemara pojedinih, svakako nesavjesnih, građana.

No, dok je svijeta i vijeka nesavjesnih će biti, ali tu su institucije, da sačuvaju opšte dobro za opšti interes. Tu su, ako rade i ako ih ima, a ako nema ili ne rade, onda imamo stanje kakvo je u Gusarama.

Dakle, jasno je da ne rade, jer niko nije kažnjen, niko opomenut, a mi svi ostali smo se toliko navikli na prizor da ga skoro i ne vidimo.

Zašto niko iz nadležnih institucija u Petnjici ne reaguje? Svako od nas se isto pita, sliježe ramenima i ide dalje.

Na neka od ovih pitanja pokušali smo da dobijemo odgovor od Komunalnog preduzeća Petnjica.

Oni su nam saopštili, da je ta deponija formirana nemarom određenih nadležnih institucija i nesavjesnih građana, što smo znali, ali su, kažu, spremni da ulože maksimalan trud i napor da se ova ružnoća na ulazu u Petnjicu sanira i ukloni.

“Spremni smo i raspoložni da se ta deponija ukloni, ali pod uslovom da to ostane čist prostor. Postojao je znak koji je upozoravao građane da je tu strogo zabranjeno odlaganje otpada, smeća ili bilo kakvog šuta. Na pitanje da li će biti sanirana, zavisi od opštine. Komunalno preduzeće je prošle godine veći dio otpada i šuta odvezao i sanirao deponiju, takođe su postavljena upozorenja, ali su ti znakovi uklonjeni i nastavljeno je sa odlaganjem otpada“, saopšteno je iz Komunalnog preduzeća.

Nije jasno, naravno, ko je u opštini odgovoran da pokrene akciju i od koga u opštini zavisi da li će nešto biti tretirano ili ne. Postavlja se logično pitanje – je li Komunalno preduzeće opštinsko, javno preduzeće? Valjda jeste, i valjda bi oni trebali da budu pokretači akcije.

Osim toga, nijedan odbornik DPS-a, BS-a, SDP-a, SD-a, SPP-a, Demokrata, SNP-a, a ima ih 31, nije prstom mrdnuo da se stvar riješi, iako je vrlo prost za rješavanje. Šta rade narodni poslanici, zašto nijesu oni ti koji upozoravaju, štite, pokreću akcije….pitanje je na koje svi mi, manje više, znamo odgovor. Sve funkcioniše do izbora, a kada se glasovi prebroje i zasjednu u udobne skupštinske fotelje, kao da odu na odmor. Zelena agenda im je daleko od interesovanja i fokusa.

Na ovu temu smo razgovarali i sa aktivistom i velikim borcem za očuvanje životne sredine, predsjednikom NVO ,,Eko-Vrbica“ Hidajetom Ćemanom, koji je u par navrata organizovao čiščenje deponija i smeća.

On je kazao da je problem otpada generalno problem društva. Saopštio je da je pod hitno potrebno da se u Petnjici pronađe adekvatno mjesto za odlaganje smeća, kao i to da je potrebno što više kontejnera u seoskom području i mjesnim zajednicama.

“Mislim da se ovaj problem može riješiti isključivo postavljanjem što više kontejnera za otpad. Takođe mislim da će u Petnjici doći dosta stranaca, ali je problem što će ti stranci doći samo jedan put i više nikad. Kada pogledaju i vide u kakvom se okruženju nalaze, da se skoro na svakom koraku, na svakom mjestu nalazi smeće i divlje deponije. Pokušali smo u par navrata da našim akcijama podignemo svijest građana, ali to za sada dosta teško ide, ne kažem da je loše, ali postepeno se poboljšava“, saopštio je Ćeman.

Ovo će biti još jedan tekst, pokušaj da stvari pokrenemo, onako kako medij jedino može – da ukazuje, kritikuje i predlaže. Da li će nas neko čuti u Petnjici i shvatiti da nemamo političkih ambicija, niti političkih favorita, a ni kalkulacije, te da nam je jedini zadatak dobro Petnjice i njenih građana – prosto ne znamo. Ali znamo da nećemo odustati od našeg zadatka.

ERIS BABAČIĆ/SAMIR RASTODER