UDRUŽENJE BORACA I ANTIFAŠISTA PETNJICE OBILJEŽILO DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Udruženje boraca NOR-a  i antifašista Petnjice, danas je u Petnjici polažući vijenac ispred  Centra za kulturu kod memorijalne ploče palim borcima za slobodu, obolježilo Dan pobjede nad fašizmom.

Ovo udruženje je takođe čestitalo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope svim građanima.

,,Na današnji dan Evropa je oslobođena od najvećeg zla do tada, od fašizma. Zato danas na ovom mjestu odajemo počast palim borcima za slobodu“, kazao je predsjednik Udružena Faik Adrović.

„Fašizam je poražen, ali nije uništen i ideologioja njegova još uvijek živi u glavama ekstremista“, saopštio je sekretar Udruženja boraca i antifašista Safet Pljakić

Takođe na skupu su prisustvovali  predstavnicima lokalne uprave, na čelu sa potrpedsjednikom opštine Slevudinom Šabotićem, sekretarom lokalne uprave Zikom Alilovićem i savjetnikom za boračko-invalidsku zaštitu u lokalnoj upravu Amerom Agovićem polozili su cvijeće na spomen obilježju palim borcima.

Potpredsjednik opštine Sevludin Šabotić  istakao je značaj ovog datuma.

“Treba da se svi sjećamo antifasistickih vrijednosti i naših predaka koji su dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma i nacizma. I ako slavimo 9. maj kao Dan slobode koja je plaćena krvlju i vjere da su fašistički pokreti prošlost, zabrinjavajuće je što čovječanstvo kao da još nije naučilo lekciju iz prethodnih krvavih ratova, te Evropa i svijet ne miruju pojavama dešavanja koja svojim djelovanjima odslikavaju fašističke obrise.
Kako se krvavi sukobi i zločini ne bi nikada više ponovili, Evropa i svijet moraju odlučno i istinski stati na stranu antifašističkih principa”, rekao je Šabotić..

Takođe 9. maj se još obilježava i kao Dan Evrope, jer je na taj dan 1950. god frnacuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman postavio temelje za stvaranje ujedinjene Evrope. Šumanov plan se danas smatra kao začetak procesa evropskih integracija, a Šuman ocem Evropske unije.

ERIS BABAČIĆ