OSNOVCI IZ TRPEZI NAJBOLJI U KODIRANJU: PRVO MJESTO ZA PROJEKAT “PAMETNA UČIONICA”

Micro:bit tim Osnovne škole “Trpezi” osvojio je prvo mjesto na Sedmom nacionalnom takmičenju u kodiranju uz pomoć micro:bit uređaja.

Takmičenje je organizovano u okviru programa „Škole za 21. vijek“ koji u Crnoj Gori sprovodi British Council u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, a koje finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Pobjednički projekat pod nazivom „Pametna učionica“ osmislili su učenici Elis Muhović (IX razred) i Aila Novalić (VIII razred), pod mentorstvom nastavnika Hadžić Muhedina (profesora matematike), Nermine Pačariz (profesorice engleskog jezika) i Anela Čokovića (profesora engleskog jezika.

Na takmičenju je učestvovalo 14 timova iz osnovnih škola sa sjevera Crne Gore. U finale se plasiralo deset timova iz Petnjice, Rožaja, Andrijevice i Pljevalja.

Tema projekta je fokusirana na održivi razvoj “Dobro zdravlje”. Svrha projekta je prvenstveno da se pomogne djeci da razviju pravilne navike, čime će se poboljšati zdravlje učenika i spriječiti deformiteti i ostala oboljenja.

Učenicima i mentoru je uručena nagrada od British Counsil-a i od JU OŠ ,,Trpezi”. Nagradu im je uručio v.d direktira Elvedin Mehović.

ENKO KORAĆ