ROŽAJE/PETNJICA: Stigla hrana i za buljuk ovaca na katunu Vlah kod porodice Škrijelj

Foto: TV Rožaje

Himo Škrijelj (75) sa suprugom i stadom zimuje na katunu Vlah, a usled sniježne blokade nedavno su ostali bez stočne hrane, sijena i žita i prijetila je glad ovcama i jaganjcima

Protekle sedmice lokalna uprava u Rožajama angažovala je privatnika, sa kojim imaju sklopljen ugovor, da od sniježnih nameta očisti put koji povezuje rožajsku opštinu sa selom Dašča Rijeka u opštini Petnjica. Iz Opštine Rožaje saopštavaju da je ovaj put od izuzetnog značaja za stanovništvo dviju opština, te da su stoga i angažovali privatnu mehanizaciju da saobraćajnicu očisti od sniježnih smetova.

Čišćenje puta prema Daščoj rijeci – Foto TV Rožaje

Škrijelji su nedavno ostali bez stočne hrane, sijena i žita i prijetila je glad njihovoj stoci, ali, zahvaljujući predsjedniku Opštine Rožaje Rahmanu Husoviću i njegovim saradnicima, izbjegnut je taj scenario. Osim što su angažovali mehanizaciju koja je očistila put na teritoriji rožajske opštine, posao je nastavljen duboko u teritoriju opštine Petnjica kako bi stigla pomoć do porodice Škrijelj na katunu Vlah – priča Selman Škrijelj, ističući da je očišćeno skoro dva kilometra puta na teritoriji petnjičke opštine, te da je ostalo još oko tri kilometra puta koji treba što prije očistiti, kako bi on profunkcionisao nakon duge sniježne blokade.

Prema riječima mještanina Dašča Rijeke Selmana Škrijelja, na ovaj način odblokiran je i katun sedamdesetpetogodišnjeg Hima Škrijelja na Vlahovima u kojem je proveo zimu sa suprugom i buljukom ovaca i jaganjaca.

Međuopštinski put da dobije regionalni karakter

„Nadamo se da će predsjednik Opštine Petnjica naći mogućnost da očisti ostatak dionice puta kako bi svi građani mogli nesmetano da ga koriste. Posebno bi to pogodovalo učenicima iz Dašče Rijeke koji idu u školu u Rožajama, a koji vikende provode sa porodicama u selu. Kada je ovaj put prohodan do roditelja putuju svega 17 kilometara, a tokom zime putuju preko Berana i Petnjice, što je oko 70 kilometara. Apelujemo na Ministarstvo saobraćaja da ovaj međuopštinski put dobije regionalni karakter jer samo u tom slučaju bi bio održavan a samim tim i prohodan tokom cijele zime što bi bilo od ogromnog značaja za tamošnje stanovništvo“ ističe Selman Škrijelj.

„Nevjerovatno je koliko na trasi puta ima naslaga snijega. Na pojedinim mjestima sniježni nanosi su visoki i do dva metra. Sinovi Hima Škrijelja čitave zime su pješačili oko pet kilometara do katuna Vlah, posjećivali roditelje i u rukama i na leđima nosili sve što im treba“ navodi Selman Škrijelj.

On u ime mještana upućuje zahvalnost Rahmanu Husoviću što je očišćen put do Dašča Rijeke i poziva Samira Agovića da sa teritorije opštine Petnjica što prije uputi mehanizaciju na teren kako bi ova saobraćajnica bila u potpunosti prohodna.

Upućujemo i molbu Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pomognu porodici Hima Škrijelja da dobije solarnu energiju s obzirom na to da oni tokom cijele godine sa stadom borave na katunu – poručuje Selman Škrijelj.

PREUZETO: Radio TV Rozaje