PROLJEĆNI RADOVI U BIHORU: PREPREME ZA SIJANJE ŽITARICA U KALICI KOD IZETA OSMANOVIĆA

Sunčano i za ovo doba godine toplo vrijeme, domaćinstva na teritoriji opštine Petnjica koriste kako bi se uspješno pripremili za sjetvu.

Bihorac Izet Osmanović, koji živi i radi u Kalici, sa kojim smo razgovarali o proljećnjim aktivnostima na selu, kazao je da u svom posjedu ima oko šest hektara zemljišta.

„Na selu je uvijek radno i stalno se nađe posla. Lijepo vrijeme koristimo za uređivanje voćki, redovno otklanjanje korova i ono što je nekako najbitnije a to je izorati na vrijeme livade, kako bi posijali zasade. Proteklu zimu smo iskoristili da adaptiramo našu mehanizaciju i spremimo je za predstojeće obrađivanje imanja.
Od mehanizacije imam dva traktora, koji su na selu prijeko potrebni i od kojih nam zavisi rad na poljima. Uz dva traktora imam i skoru cijelu mehanizaciju koja mi je potrebna za obradu.

Prije tri godine, porodično smo započeli biljnu proizvodnja, odnosno proizvodnju žitarica.  Posljednje tri godine započeli smo sa sijanjem žitarica pšenice, ječma i ovasa. S obzirom na to da je zemljište pogodno odlučili smo da započnemo sa tom poljoprivrednom proizvodnjom. Relativno smo zadovoljni prodajom, posla je dosta ali kao i uvijek može bolje.

Ove godine u zimu sa izorao za pšenicu oko jedan hektar. Iskoristili smo lijepo proljećno vrijeme da izoremo oko 70 ari i na toj parceli ćemo zasaditi ječam, ukoliko bude vremena i mogućnosti proširićemo zasade. Posla je dosta, cijene su u odnosu na prethodnu godinu porasle pa se nadamo da će i prodajna cijena žitarica porasti“, zaključio je Izet Osmanović.

ENKO KORAĆ