PETNJIČKI SREDNJOŠKOLCI OBILJEŽILI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM I DAN POEZIJE

Učenici Srednje Mješovite škole Petnjica u okviru aktivnosti Učeničkog parlamenta u saradnji sa recitatorskom i literarnom sekcijom i gimnazijskim odjeljenjima, obilježili su Dan poezije i Dan osoba sa Daunovim sindromom raznim aktivnostima.

U čast Dana poezije učenici koji su članovi Parlamenta i navedenih sekcija su održali sastanak pod nazivom “Književna čajanka” gdje su vodili diskusiju o književnosti, o poeziji, čitali omiljene stihove, pisali ih, kao i preporuke za čitanje. Gost na sastanku bila je profesorica engleskog jezika, Dragana Ivanović, koja je sa učenicima vodila razgovor o književnosti i poeziji, te im davala smjernice za čitanje i obrazovanje.

Dan osoba sa Daunovim sindromom učenici su obilježili tako što su pozvali da tog dana svi obuku različite čarape.

Naime, simbol ovog dana su šarene čarape jer ih ove osobe ne mogu upariti. Njihovim nošenjem pokazuje se podrška da se oni integrišu u društvo, da im se osigura mjesto u vrtićima, školama i na poslovima. Učenici su i kreirali video sa fokusom na različite čarape, te na taj način pružili podršku ovim osobama. U toj aktivnosti učestvovali su učenici gimnazije: Edina Kočan, Ermina Kočan, Minela Hodžić, Minea Kožar, Dalila Agović i Aldin Prentić.

Koordinatorka navedenih aktivnosti je profesorica Dijana Tiganj.

ALMINA LIČINA