AGONIJA BRAĆE ADROVIĆ I NJIHOVE MAJKE U URGENTNOM CENTRU U BERANAMA: “DOKTORIMA PREČA IZBORNA KAMPANJA OD PACIJENATA”

Ogorčeni neprofesionalnim odnosom osoblja Urgentnog centra iz Berana prema majci, portalu radija su se obratili braća Sabahet, Sanel i Samet Adrović iz Vrbice.

„Juče, u popodnevnim satima, naša majka je zapala u nesvjesno stanje. Na poziv braće Sanela i Sameta, došli su radnici službe Hitne pomoći iz Petnjice i našu majku transportovali do Urgentnog centra u Beranama. Nakon pregleda i uzimanja nalaza, doktori su konstatovali da je imala epileptički napad, konstatujući da rezultati nalaza koje su izvršili, daleko premašuju normalu pri čemu su leuokciti drastično porasli.

I tu je počela agonija gdje su ljudi koji rade u urgentnom centru u Beranama, pokazali nesavjesnost. Mojoj braći i članovima šire porodice, koji su se u međuvremenu pridružili, saopštili su da nemaju mjesta da smjeste našu majku na odjeljenje kako bi se dalje liječila a kao alternativu su nam ponudili da je smjeste na kovid odjeljenje, među pacijente koji su zaraženi od koronavirusa.

Naravno, članovi porodice su tu mogućnost isključili, jer smo znali da bi to za ženu u takvom stanju sa 87 godina života, bilo pogubno. Molili su, kumili da je smjeste na odjeljenje, doktor iz Urgentnog centra je odbio.

Naprotiv, bio je više nego li grub pa je decidno saopštio – vozite vašu majku kući, miči te je iz urgentnog. I tu se pokazao jedan krajnje neljudski odnos. Naime, našu majku, bez kuka i u takvom stanju, bilo je potrebno medicinsko auto za transport. Iz beranskog urgentnog su saopštili da nije njihova nadležnost da voze pacijente, jer se radi o drugoj opštini.

Kontaktirali su petnjičku hitnu iz koje je odgovoreno da u opis posla njihovog djelovanja, ne spada da oni transportuju pacijenta kući. Moramo istaći činjenicu da su radnici Hitne medicinske pomoći uz Petnjice, relativno brzo došli na poziv i transportovali je do Berana. Međutim, ako uzmemo u obzir da je nijesu sačekali ili došli po nju, ispada da se radi o profesionalnosti u jednom smjeru.

Dakle, da zaključimo, otpustili su našu majku kući u nesvesnom stanju i pored toga što su joj nalazi u katastrofanom stanju i što je sam nalaz pokazao da su leukociti uvećani sedam puta više nego što je normalno. Činjenica da je dobila sepsu, nije uticalo na to da joj obezbijede mjesto za bolničko liječenje i pružanje adekvatne medicinske pomoći. Pacijent u nesvesnom stanju, bez kuka, sa sepsom i nalazima čiji rezultati pokazuju u koliko teškom stanju se nalazi.

Sa druge strane nijesu obezbijedili vozilo za transort a kao obrazloženje su ponudili da to nije u njihovoj nadležnosti. Zar se gleda nadležnost kada je u pitanju pacijent čije je zdravstveno stanje više nego li loše???!!!

Tačno je to da naša majka ima 87 godina ali ona, za nas, njenu porodicu, kao da ima 20 godina. Odnos osoblja Urgentog centra iz Berana kao i odnos uposlenih Hitne medicinske pomoći iz Petnjice je krajnje nehuman i neprofesionalan. To su zdravstveni radnici koji su sami birali svoj poziv, da liječe ljude i da pomažu, niko ih nije tjerao na to. Na kraju, za to i primaju platu koju im obezbjeđuju svi građani Crne Gore, tačnije, poreski obveznici. Zar je moguće da su njima parametri bili to što se radi o starijoj osobi, iz Vrbice, druge opštine a ne želimo da pomislimo da tu možda radi i o drugim parametrima – etnička i vjerska pripadnosti. Izgleda da doktorima iz Berana je preča predizborna kampanja u koju su uključeni nego li posao za koji su plaćeni“, stoji u reagovanju braće Adrović iz Vrbice koje su dostavili portalu radija.

DENIS BOŽOVIĆ