ISELJAVANJE NAJVEĆI PROBLEM PETNJICE: SAMO U LUKSEMBURGU VIŠE OD 3.500 LJUDI SA BIHORSKIM PREZIMENIMA

Petnjica

Većina gradova na sjeveru Crne Gore pogođeni su bijelom kugom i migracijom stanovništva, ali nigdje to nije izraženo kao u Petnjici. Naša opština je vodeća u Crnoj Gori kada je riječ o depopulaciji i migracija stanovništva.

Da stanovništvo na području Bihora odlazi u velikom broju poprima zabrinjavajući, pa čak i alarmantan karakter pokazala je izuzetna mala izlaznost birača na posljednjim izborima. Od ukupno 6.264 upisana birača, pravo glasa iskoristilo je samo 2.865 ili procentualno izraženo 45,78 odsto.

Jedan od velikih problema u našoj opštini predstavlja nezaposlenost i upravo iz toga razloga Bihorci često promijene sredinu u potrazi za nekim boljim životom kako bi obezbijedili sebi i članovima porodice egzistenciju. Često birana destinacija bude zapadna Evropa.

Poražavajuća okolnost jeste činjenica da je statistika pokazala da ima više Bihoraca koji žive i rade u Luksemburgu nego u Petnjici. Građana sa bihorskim prezimenima u najbogatijoj evropskoj državi ima više nego što Petnjica ima stanovnika, a zajedno čine više od jedan odsto od ukupno 590.000 stanovnika. Prema sajtu forebears.io, u Luksemburgu živi 800 građana koji se prezivaju Adrović, ima i 673 Šabotića, 564 Rastodera, 411 Muhovića, 370 Škrijelja, 296 Agovića, 280 Ramdedovića, tu su i druga prezimena sa našeg područja, ali njih ima u manjem broju, ovo su podaci iz 2019 godine.

Ima i onih koji žele da ostanu u Crnoj Gori pa tako u nedostatku posla u našoj opštini često neko bolje sjutra potraže u centralnim djelovima ili primorju Crne Gore.

ERIS BABAČIĆ