VIDEO Dijaspora iz Luksemburga sakupila 4.610 eura za vjerske objekte u Petnjici

Članovi udruženja i više iseljenika iz Luksemburga pokrenulo je akciju sakupljanja sredstava za obnovu i izgradnju vjerskih objekata u opštini Petnjica. Koordinator akcije prof. Mirsad Hadrović kazao je da je priča krenula od gostovanja u programu Radija Petnjica kada su o tome govorili o i predsjednik Medžlisa Rifat Agović.

„Donacija koju je naša dijaspora opredijelila za vjerske objekte u Petnjici je investicija koja se ne vraća na ovom svijetu.
Nastojaćemo da rasporedimo gdje je najpotrebnije i ovom prilikom želim da se zahvalim svim donatorima, koji su porijeklom iz Bihora koji su opredijelili novčana sredstva. Takođe u ime koordinatora akcije u Petnjici i u ime pokretača akcije Selvina Ramdedovića, želimo da se zahvalimo čovjeku koji je pravoslavac kada je čuo da se sakupljaju sredstva za rekonstrukciju džamija udijelio je svoj novac.

Njegova donacija je dobar gest i jaka poruka za suživot. Zajednički smo odlučili da opredijelimo sredstva i za crkvu Svete Trojice u Azanama.

Novčana sredstva će biti opredijeljena za adaptaciju postojećih objekata“, kazao je Hadrović.

Denis Ramdedović je rekao da je on jedan od koordinatora akcije.

Selvin Ramdedović, me je obavijestio i kazao da mogu da se priključim ljudima koji su dio ove akcije kao što je Mirsad Hadrović, Enis Klimenta, Amar Muratović, rekao je Ramdedović.

Predsjednik Medžisa IZ Petnjica Rifat Agović za portal Radio Petnjica kazao je da na području Medžlisa IZ Petnjica postoji 11 džamija. Neke su građene ranije, pa je došlo vrijeme za njihovu obnovu i investiciono održavanje.

„Za obnovu i završetak džamija u Bihoru pokrenuta je akcija i u dijaspori, tako su sakupljena značajna sredstva, koja će biti upotrijebljena za zamjenu stolarije, natkrivanje ulaza, popravke abdesthana, krova i slično. Akcija prikupljanja sredstava za džamije će se nastaviti i u Bihoru.

Obaveza Medžlisa i džemata je briga o džamijama i njihovoj funkcionalnosti.

Allahov Poslanik a.s. je rekao: ,,Ko učestvuje u gradnji džamije onoliko koliko je potrebno da se napravi gnijezdo vrapca ili manje, Allah će mu sagraditi dvorac u Džennetu”, zaključio je predsjednik Medžisa Rifat Agović.

ENKO KORAĆ