(FOTO I VIDEO) USPJEŠNI POLJOPRIVREDNIK SEAD ALIBAŠIĆ: OD ISTOKA DO ZAPADA U BIHORU JE NAJLJEPŠE

Sead Alibašić

Ekipa Radija Petnjica posjetila je porodično imanje u Gornjoj Vrbici uspiješnog poljoprivrednika Seada Alibašića.

Poljoprivredom se bavi već 20 godina. Sead ističe da je na početku započeo sa stočarstvom, imao je 120 ovaca i šest grla krupne stoke.

„Kasnije sam smanjio broj ovaca na 30, a vremenom sam makao svu sitnu stoku i opredijelio se samo na krupna grla, sada imam sedam krava muzara, pet priplodnih junica i dvoje junadi.

Pored stočarstva, bavim se plasteničkom proizvodnjom, imam 500 kvadrata pod plastenicima, uz to uzgajam i žitarice, ove godine našao sam 1200 kilograma pšenice i veoma sam zadovoljan“, kaže Sead.

On se zahvalio fondaciji „ČOVJEK NE UMIRE – Ćamil Ramdedović“ koja donirala kombajn, kako bi požnjeli žito.

“Kombajn nam je olakšao poslove i sve smo završili na vrijeme. Ranije smo to radili sa konjima i traktorom. Danas to nije slučaj i mnogo nam je olakšano sakupljanje žita. Ljetnja poljoprivredna sezona je bila veoma teška. Imali smo problema sa ispašom za stoku, nešto sa našeg, a nešto kupili, uglavnom spremili smo kabastu hranu.

U ljetnjem periodu izlazim na katun Bare Agovske, koji je udaljen pet kilometara od mog domaćinstva. Tamo smo od maja pa sve do polovine novembra, zavisi kako nam vremenski uslovi to dozvole.

Na planini nam je mnogo lakše, a jedina loša okolnost je loš putni pravac, pa jedva traktorom dolazimo do planine. Proizvodimo mliječne proizvode, obično je to sir i bijeli smog i to prodajemo, a zimi i na proljeću prodajemo mlijeko. U toj plasteničkoj proizvodnju sadimo krompir, papriku, paradjz, krastavac a stignemo i na branje borovnica“, navodi Sead.

On kaže da mljekara Kamenuša otkupljuje mlijeko i redovni su sa isplatom.

“Porodično smo svi uključeni u pripremama za polazak na katun, prvih deset dana pred polazak je teško, ali onda kada se smjestimo gore je pravi život. Imam oko tri hektara zemljišta, ali komšije koji ne žive tu, ustupe nam njihove pašnjake pa to bude dovoljno.

Danas skoro niko ne dene sijeno, sada omladina ni ne zna kako se sijeno dene, a kamoli podinu da naprave“, kaže Sead.

Zadovoljan je prodajom jer, kako kaže, sve što je ljetos proizveo prodao je.

„Za zimu sam pripremio oko 5000 bala sijena, nadam se da će do maja mjeseca biti dovoljno i da izimimo bez problema. Veoma je teško u ovim brdovitim područjima da balirka priđe do sijena, pa se sve to mora ručno kositi da bi se zdenuo plast i privuklo na ravnicu gdje može prići balirka.

Komšije nam priskoče u pomoć kada sakupljamo bale i zajedničkim snagama sve to završimo prije ponoći, tako da nam sakupljanje bala ne predstavlja problem“,kaže Sead.

„Od mehanizacije imam traktor, dvije kosačice, plugove, frezu, drljaču i potrebna mi je još balirka, ali ima je moj komšija, kad god ga pozovem, stoji mi na raspolaganju“, naveo je Alibašić.

Ako na proljeće budemo na pozitivnoj nuli, ostvarit će se očekivani uspijeh u narednoj godini. Svi sektori u državi su podržani, samo taj seljak nije“, kaže naš sagovornik Sead Alibašić.

Sead kaže da su polu spremni dočekali zimske dane i potrebno je bilo malo više zaliha žita da imamo kada bude potrebno.

„Zimski dani su veoma teški i snalazimo se kako umijemo. Planirali smo ljetos malo više žitarica da posijemo, ali nijesmo uspjeli zbog sušne godine. Ove godine nije imalo sijena takođe zbog suše. Mi smo ranije počeli da sijeno da spremamo za zimu i da se snalazimo i spremamo za zimski period“, zaključio je Sead Alibašić.

Opširnije pogledajte poljoprivrednu emisiju o uspješnom porodičnom gazdinstvu Seda Alibašića na youtube kanalu Radio Petnjica.

ALMINA LIČINA