MLADI UMJETNIK KENAN KIJAMET POKLONIO CIJELI PRIHOD SA PRODAJNE IZLOŽBE: NOVAC PREKO BD FONDA ZA DJECU U SANDŽAKU

Kenan Kijamet

Kenan Kijamet, mladi umjetnik iz Luksemburga, porijeklom iz bjelopoljskoog sela Godijevo je cjelokupni iznos sa prodajne izložbe u Luksemburgu, održane u prostorijama neprofitne organizacije BD-Fond, poklonio u humanitarne svrhe.

Sve slike su te večeri uspjele pronaći kupca i tako je prikupljen iznos od 1120 eura, koji je Kijamet u cjelosti predao udruženju za pomoć djeci bez roditelja u Sandžaku.

Kijamet nije samo entuzijastični inženjer, već i umjetnik. Pod uticajem majke, koja je takođe umjetnica, od malih nogu se bavio crtanjem i slikanjem i uspio je da pobijedi na nekoliko slikarskih takmičenja u Nemačkoj i Luksemburgu. Pobijedio je na konkursu za slikarstvo u Nordrhein-Westfalenu (Njemačka) 2001. i dobio je nagradu za najboljeg studenta umjetnosti u Muzeju Mudam u Luksemburgu 2009. godine.

Kijamet je oduvijek bio zainteresovan za humanitarne projekte. Posljednjih nekoliko godina predaje u Caritasu Luksemburga i uči novopridošle izbjeglice jezicima koji se govore u Luksemburgu, što smatra svojim najvećim uspjehom, jer je i sam ranije bio azilant i razumije da je tim ljudima potrebna pomoć kako bi bili integrisani, pri čemu je jezik prvi i važan korak.

Kako bi proširio svoju pomoć, napravio je nekoliko slika na zahtjev u proteklih nekoliko godina i cijeli prihod donirao potrebama Caritasa Luksemburga. Prošle godine je došao na ideju da organizuje umjetničku izložbu na temu bošnjačke istorije i kulture i da sav prihod donira studentima u Sandžaku. S obzirom na to da organizacija BD-Fond već 15 godina uspješno podržava veliki broj studenata i djece bez roditelja u ovoj oblasti, donesena je odluka da cjelokupni prihod preda organizaciji BD-Fond.

ERIS BABAČIĆ