DIK danas o prigovorima iz Petnjice, umiješala se i policija

Petnjica - opština

Zbog sporenja oko regularnosti odluke Opštinske izborne komisije (OIK) u Petnjici po žalbi za glasanje na jednom biračkom mijestu, u slučaj se umiješala policija, a njime će se danas baviti i Državna izborna komisija (DIK), potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Sve se zaplelo nakon što je OIK u Petnjici juče odbio da se ponovi glasanje na biračkom mjestu broj 3, u Radmancima.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Socijalistička narodna partija (SNP) žalile su se ranije OIK-u i tražile ponavljanje glasanja na tom biračkom mjestu koje važi za veće u Petnjici, sa oko 500 birača. Oni tvrde da je došlo do povrede pravilnika o glasanju, odnosno do nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kupona.

OIK je juče tim povodom održao sjednicu na kojoj je od ukupno 10 članova, za usvajanje prigovora glasalo njih pet, dok su četiri bila protiv, a jedan odsutan. Nakon toga je OIK donio rješenje da ne usvaja prigovor.

Član OIK-a iz SPP-a Mehmed Kalač, kazao je da ih je predsjednik OIK-a Adis Duraković (DPS) pozvao da ponovo glasaju, nakon što je sjednica završena i nakon što su se razišli.

”On smatra da je za prihvatanje prigovora o ponavljanju izbora potrebno šest, a na pet glasova, jer OIK ima ukupno 10 članova a na sjednici ih je bilo devet. Dakle, prema njegovom tumačenju, nema većine jer se gleda ukupan broj članova. Međutim, u Poslovniku o radu OIK-a piše da Komisija može da radi i odlučuje ako je na sjednici prisutno više od polovine ukupnog broja članova, a da odluke donosi većinom glasova pristunih članova”, objasnio je Kalač.

Duraković je potvrdio “Vijestima” da je prigovor SPP-a i SNP-a odbačen. “Broj članova Komisije u punom sastavu je 10 i taj prigovor nije prošao. Novog glasanja neće biti”, rekao je Duraković.

Kalač kaže da je računica jasna i da odluke OIK-a “nisu igrica, već ozbiljne stvari”. “Ako su svi glasači glasali iz ubjeđenja jer misle da će određena partija da donese dobrobit opštini, onda ni za koga ne bi trebalo da bude problematično da se ponovi glasanje. Preduzećemo sve pravne mjere. Ako ima osnova za krivično gonjenje u ovom slučaju, definitivno ćemo to i uraditi”, poručio je Kalač.

Protiv rješenja OIK-a moguća je žalba DIK-u.

Iz SNP-a su juče zatražili da Duraković dostavi zapisnik sa jedine, kako tvrde, validno održane sjednice. “SNP još jednom upozorava predsjednika da se vrati poštovanju zakona, i da ne nasijeda na naknadne pritiske, uz poziv da dostavi zapisnik sa jedine validno održane sjednice, uz prisustvo devet članova. Ukoliko to ne učini, dužni smo pravdu potražiti sudskim putem, uz upozerenje da je prošlo vrijeme prevara, krađa i lažiranja izborne volje građana”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Oni su najavili podnošenje krivične prijave protiv predsjednika OIK-a, a kako “Vijesti” nezvanično saznaju, pripadnici Centra bezbjednosti Berane juče su bili u Petnjicu da “prikupe informacije o događaju”.

Demokratska partija socijalista je na lokalnim izborima u nedjelju osvojila 17 odborničkih mjesta, SPP tri, Socijaldemokratska partija jedan mandat, Socijaldemokrate dva, Bošnjačka stranka šest, Demokrate dva, dok je SNP ostao bez mandata.

Osim u Petnjici, lokalni izbori održani su u Mojkovcu i na Cetinju.

Predsjednik OIK-a na Cetinju Marko Brnović, rekao je “Vijestima” da u prijestonici nije bilo žalbi ni prigovora na izborni proces, te da su proglašeni konačni rezultati izbora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, DIK će se danas baviti prigovorima iz Petnjice. DIK je prekjuče dobio predsjednika Nikolu Mugušu, kog je izabrala Skupština.

DIK mjesecima nije mogao da radi, nakon što je smijenjen Aleksa Ivanović.

PREUZETO – VIJESTI