ANALIZA PETNJIČKIH IZBORA: SVI ZADOVOLJNI NIKO SREĆAN

Izbori u Petnjici su završeni velikim slavljem DPS-a koji je osvojio 17 mandata od 31 koliko ima lokalni parlament. Rano je za neku dublju analizu, ali se čini da je DPS, makar ovaj lokalni, uradio ono što je želio i čemu se nadao – osvojio je apsolutnu vlast. No, osvojenih 1414 glasova, da nije bilo “Donta” i prelivanja bilo bi dovoljno “samo” za 15 mandata. Međutim, DPS je dogurao do 17 zahvaljujući tome što je par glasova falilo SPP-u za četvrti mandat, SD-u za treći mandat i SNP-u za parlamentarni status.

Pobjedi se ne gleda u zube, ali treba napomenuti da je DPS u odnosu na prošle lokalne izbore kada je osvojio 1745 glasova izgubio cijelih 331 glas. Situacija je još drastičnija kada se pogleda broj glasova koje je lokalni DPS dobio na parlamentarnim izborima 2020. godine. Tada je lista Odlučno za Crnu Goru osvojila je 1.999 što je više za 585 glasova u odnosu na ove jučerašnje. 

Jano je da je DPS u ozbiljnom padu na nivou Crne Gore što pokazuje i činjenica da je u Mojkovcu, iako najjača izborna lista, izgubio priliku da vlada tim gradom. Takođe broj glasova na Cetinju pokazuje trend pada.

U Petnjici će nakon sinoćne euforije uslijediti kadriranje, a to će biti težak posao. Otvoreno je pitanje da li će dosadašnji predsjednik opštine Samir Agović ostati na istom mjestu u trećem mandatu i da li će Mehmed Adrović biti na čelu SO. Nosilac liste Erol Muratović ne slovi kao neko ko će zauzeti neku od opštinskih funkcija jer, vjerovatno, neće zanemariti karijeru ljekara gdje je svakako potrebniji. Istina je i to da je izborna lista DPS-a u Petnjici pretrpjela velike promjene i da su na njoj ima imena koja imaju potencijal, ali ne i iskustva da se ponesu sa odgovornim zadacima i izazovima koji će uslijediti.

Osim  toga, DPS mašinerija će se suočiti sa izazovom isunjavanja predizbornih obećanja a te će “fakture” tek pristizati. Kad ovome dodamo ne baš sjajan odnos sa Vladom Crne Gore te njenim potpunim zanemarivanjem Petnjice i potrebe njenih građana, onda je jasno da će DPS i njeni čelnici imati veoma težak zadatak u nastavku života poslije izbora.

Spekulacije oko “kupovanja” glasova skoro svih učenika u izbornom procesu ovdje nećemo previše tretirati, jer ne postoje jasni dokazi za to, ali treba istaći da je previše indicija i poluinformacija da bismo mogli to zanemariti.

Bošnjačka stranka je uvećala svoj odbornički saldo i imaju itekako razloga da budu zadovoljni rezultatom izbora. U ranoj predizbornoj fazi bilo je i skeptika koji su predviđali totalni krah BS podružnice u Petnjici, ali su kasna pojačanja iz DPS-a u liku Ismeta Latića i Adisa Ličine, te dobrog rada na terenu ostalih članova, proces padanja okrenuli u suprotnom smjeru. Osvojili su šest mandata ili 545 glasova za razilku od prošlih lokalnih izbora kada su imali 441 glas. To je rast od 104 glasa, što je veliko za Petnjicu. Za one koji poznaju Petnjicu znaju da Bošnjačka stranka ima jedan od najvećih rezervoara glasova i ako se neke nepredviđene okolnosti ne dese oni bi na sljedećim lokalnim izborima mogli rasti još više.

Stranka pravde i pomirenja je valorizovala ogromni rad na terenu prije svih nosioca liste Almira Muratovića, a rast od 200 odsto u odnosu na prošli mandat pomogli su i prelasci Adnana Muhovića i Aldina Muratovića koji su u kasnoj fazi pojačali listu ove partije. Prema nezvaničnim informacijama SPP-u je falilo tri glasa za četvrti mandat, a imaju pet poništenih  glasova zbog neregularnosti. OIK zvanično broji glasove danas. Na prošlim lokalnim izborima SPP sa imenom BDZ osvojio je 103 glasa, a juče 329, što je dostignuće za respekt, iako su neki od optimista očekivali i čitavih pet mandata. Ali, promjene kroz izbore su proces koji ima svoje trajanje i potrebna je kondicija i vjera za većim uspjehom.

Socijaldemokrate su osvojile 215 glasova ili dva mandata što je pad od 133 glasa u odnosu na prošle lokalne izbore kada su osvojili 348 glasova. Rezultat SD u Petnjici je ipak, na neki način iznenađenje, jer je večina sagovrnika predviđalo da SD čak može da izgubi parlamentarni status zbog gubitka glavnih poluga za motivisanje birača. U SD-u je vidno razočarenje, jer su vjerovali da mogu ostati na istom odborničkom broju kao u prošlom sazivu.

Socijaldemokratska partija i dalje pati iako se osjeća blago vraćanje povjerenja građana Petnjice. Ostali su u parlamentu sa jednim odbornikom i osvojenih 126 glasova što je manje 28 glasova u odnosu na prošle lokalne izbore održane 2017. godine kada su osvojili 154 glasa i bili na pragu drugog mandata. Ipak, jučerašnji rezultat je vrijedan, jer je SDP  partija koja je najmanje radila na terenu pa je čak bilo pitanje da li mogu sastaviti izbornu listu. Ne treba zabemariti činjenicu da je na parlamentarnim izborima 2020. godine ova partija osvojila 74 glasa, pa kada se to uzme u obzir, blagu rezignaciju, nekad moćne partije u Petnjici, treba da zauzme zadovoljstvo i vjerovatno kao podsticaj da jedan odbornik i parijski organi u centrali, ali i lokalni aktivisti budu aktivniji u promovisanju svojih ideja.

Veliki rast u odnosu na prošle lokalne izbore, ali i veliko razočarenje imale su Demokrate. Osvojili su 218 glasova što su dva mandata, a na prošlim izborima 98 glasova i jednog odbornika. Gledajući prostu matematiku Bečićeva stranka bi mogla biti zadovoljna i nema sumnje da će na taj način komunicirati sa javnošću, ali je taj rezultat višestruko manji u odnosu na nadanja i obećanja sa terena. Demokrate su upotrijebile svu logistiku sa državnog nivoa, od CEDIS-a, Uprave za šume do zaposljenja u susjednim Beranama, pa su s pravom računali na pet mandata, a bilo je i onih koji su nekoliko dana prije izbornog dana predviđali i cijelih sedam odborničkih mjest.

I na kraju SNP sa Zaimom Ličnom na čelu koji je bio na pragu mandata, ali sa osvojenih 82 glasa odbornički mandat ostao je samo san. Na ovaj način pomogli su DPS-u koji je u prelivanju najviše profitirao.

Dakle, kad se podvuče crta svi imaju makar jedan razlog da budu zadovoljni. DPS zbog apsolutne vlasti, BS, SPP, Demokrate, zbog rasta povjerenja, SD i SDP jer su opstali pa i SNP jer je u ovakvom okruženju bio na pragu mandata. S druge strane svi imaju i razloga za nezadovoljstvo., DPS jer je u velikom padu koji će biti teško zaustaviti, BS jer nije došao u poziciju da ispostavi fakturu DPS-u, SPP jer je od najavljenih 450 glasova dobio 100 manje, SD i SDP jer stagniraju i nijesu dobili priliku da budu tas na vagi, Demokrate jer su mnogo uložili, a malo dobili i SNP jer je malo falilo sa parlamentarni status.

SAMIR RASTODER