(VIDEO) HRONIKA PETNJICE: AGOVIĆ SUMIRAO REZULTATE ZA 2021. GODINU

Samir Agović

Nakon građevinske sezone, okončanih i započetih projekata, dolaskom zimskih dana, u Petnjici će vrlo brzo biti obustavljeni radovi na infrastukturnim projektima.

U emisiji Hronika Petnjice Samir Agović, predsjednik Opštine, sumirao je učinak lokalne vlasti.

Predsjednik je kazao da je godina bila specifična po mnogo čemu, ali je lokalna uprava uspjela da realizuje dio projekata kao i da dio projekata započne sa realizacijom.

„Sa učinkom u 2021. godini možemo biti zadovoljni, kao što mislim da i građani dijele isti osjećaj sa nama, da smo vrijedno radili ove godine.

Uređenje gradskog centra Petnjice.

Započeli smo izgradnju trotoara, pješačke staze, parking prostora i rasvjete u centru Petnjice i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti, kako bi okončali njihovu realizaciju.

Sredstva ra realizaciju projekata su isključivo iz lokalnog budžeta i sa ova dva projekta, znatno smo unaprijedili urbanu strukturu, koja će biti na zadovoljstvo svih građana vrlo brzo realizovana.
Petnjica je dobila nešto što joj je odavno bilo potrebno, ali zbog okolnosti u kojima egzistiramo, najprije zbog nedostatka finansijskih srestava, dok je naše kadrovsko snaženje urodilo prodom da brže razvijamo našu sredinu.

 

Rekonstukcija ulica u centru Petnjice

Uprava javnih radova bila je u obavezni da nas izvijesti šta je sa tenderom, koji je ona sklopila sa izvođačem radova. Nažalost, do sada nismo dobili informaciju i pored naših inicijativa, poziva pa i jednog radnog sastanka na kojem su čvrsto obećali za konačno definisanje tog problema.

Bilo je veoma neodgovorno od strane Uprave javnih radova i od 2019. godine lokalna uprava je završila sve obaveze prema ovom projektu. Mi smo uradili sve što je do nas bilo. Uplatili smo 20.000 Ministarstvu finansija i o tome smo nekoliko puta govorili. Mi smo apsolutno sve uradili da dođe do završetka tog projekta, ali je po meni, došlo do veoma neogovornog odnosa, koja nije na vrijeme završila elaborat i svoj dio posla.

Mi smo i ove godine prema Uparvi javnih radova kandidovali ovaj projekat, kao i desetak drugih. Na nama jeda insistiramo i tražimo

Predsjednik je istakao donaciju Glavnog grada Podgorice na čelu sa predsjednikom Ivanom Vukovićem za dječije igralište u visini od 10.000 eura.

„Gradonačelnik Ivan Vuković razuijevajući stanje Petnjice i drugih opština na sjeveru, odlučio je da pomogne i zahvali smo mu na tome. Mi smo obezbijedili lokaciju i sve što je neophodno sa nivoa lokalne uprave i očekujemo realizovanje projekta na proljeću.

Modernizacija i adaptacija lokalnih puteva

U rekordnoj 2020. godini uradili smo preko 24 kilometra asfaltiranja lokalnih putnih pravaca u našoj Opštini.
Ove godine imali smo izuzetno nisku podršku Uprave javnih radova, svega 95.000 eura ali bez obzira na to, lokalna uprava je izdvojila sredstva iz svog budžeta u iznosu od 225.000 eura.
Uz pomoć naše dijaspore, uspjeli smo da modernizujemo skoro šest kilometara.
Dobar dio zahtjeva smo riješili i nastavićemo dalje. Idemo korak po korak. Ove godine smo radili na pozicijama ključnih putnih pravaca u mz Vrbica, Tucanje, Lagatore, Godočelje, Kalica, Savin Bor. Ostaje nam prioritet da završimo u mz Javorova, dio mz Tucanje put Bare-Orahovo.
Želim da istaknem podršku dijaspore kada je u pitanju pomoć u modernizaciji putne infrastrukture, koja i ovih dana prikuplja određena sredstva i to je garant kao i svi naši realizovani projekti, da ćemo nastaviti da sarađujemo u narednom periodu.

Uspjeli smo za vrijeme dva mandata da modernizujemo preko 50 kilometara lokalnih putnih pravaca. To ne bi bilo tako da nije bilo dobre volje dijaspore, prethodne Vlade, lokalne uprave i lokalnog stanovništva. Pokazali smo da se samo složno mogu velike stvari uraditi.

Takođe, u kontinuitetu sa Komunalnim preduzećem mnogo toga smo radili na nasipanju i uređenju putnih pravca prema našim katunima. Na hiljade metara cjevastih propusta je ugrađeno. Imali smo problem IFAD projekta koji je zakasnio za koji smoočekivali određeni broj kilometara za modernizaciju puteva.

Mi smo prema Vladi poslali naše zahtjeve, kada je u pitanju unapređenje infrasttrukture. Naš prioritet je putni pravac Petnjica-Bioča za koji smo pripremili projektnu dokumentaciju. Zatim, poslali smo zahtjev za realizaciju projekta obala utvrde, kanalizacione mreže, mosta u Plandištima i modernizaciji lokalnih puteva. Kandidovali smo projekat Kule Kršića, Muzej ćilimarstva, izgradnja objekta za potrebe vatrogasaca i Komunalnog preduzeća. Takođe smo kandidovali nastavak projekta regionlnog putnog pravca prema Kalačama, kao i Petnjica-Lagatore-Bor.

Imajući iskustvo iz ove godine, veoma sam skeptičan, ali ipak očekujemo da li će biti većeg razumijevanja.

Sanacija udarnih puteva

Gotovo u cijeloj Opštini izvršili smo sanaciju udarnih rupa, nažalost ostao je dio prema Orahovu i prema Gornjoj Vrbici koji nismo uspjeli da završimo.

Zimsko održavanje putnih pravaca

Imao sam rzgovor sa direktorom Komunalnog preduzeća, koji me je uvjerio da su spremi za predstojeću zimu. Dogovoreno je da se nabavi određena količina rizle i soli a mehanizacija je pripremljena. Nastojaćemo da i ove godine, kao što je to bilo u prethodnim, da brzo reagujemo i intervenišemo. U narednoj godini, opredijelićemo dio sredstava za nabavku nove mehanizacije za Komunalno preduzeće.

 

Poljoprivreda i ruralni razvoj

Posjetiću da obećanje koje je Ministar poljopivrede Stijović nama obećao i ispunio. Iz Ministarstva uplaćeno je 115.000 eura, dok je 70.000 eura opredijeljeno za završetak radova na tom vodovodu.

Stijović je jedini ministar u Vladi koji je posjetio Petnjicu. Veoma sam zahvalan i priznajem svakome ko pomogne.

Vodovod Murovsko vrelo, ako prilike dozvole završićemo do kraja decembra taj veliki projekat za naše građane. Vrijednost projekta iznosila je preko milion eura i uspjeli smo da riješimo veoma izazovan projekat, najprije zbog dužine i konfiguracije terena.

Veliki dio građana dobio je vodosnadbijevanje sa Murovskog vrela i očekujemo da u svakoj kući vrlo brzo stigne voda.

Javorova nam je problem, mi smo izdvojili sredstva u iznosu od 10.000 eura Ministarstvo poljoprivrede 15.000 eura. Imali smo namjeru da riješimo problem sa jednog izvorišta, ali nismo uspjeli i moramo tražiti novo izvorište.

Sanitarno dvorište i biljni prečišćivač

U sanitarno dvorište ili transfer stanica uloženo je 175.000 eura i on će biti vrlo brzo funkcionalan. Dok biljni prečišćivač koji se nalazi u Gusarama, sada slijedi izrada elaborata o ekspoprijaciji i kasnoje izgradnja kanalizacione mreže i realizovaće se u narednoj godini.

Projekat „Norveška za vas“ kućice za popljoprivredne proizvođače.

Mi smo završili taj projekat. Vjerujem da će naši građani biti vješti da iskoriste taj potencijal kada su u pitanju kiosk kućice. Ima interesovanja od naših poljoprivrednika ali zbog korona virusa postoji doza skepticizma.

Snadbijevanje električnom energijom

Problem snadbijevanja strujom, najviše je opterećivao centar Petnjice, zbog institucija koje se nalaze u centru Opštine kao i drugih privatnih objekata. Konačno je izgrađen dvosmjerni dalekovod na potezu Jaštak-Paljuh. On sada dobro funkcioniše i kvalitet napona i stabilnost biće na veoma visokom nivou.

Uloga i doprinos dijaspore u 2021.

Dijaspora je veliki doprinos dala u borbi sa kovid pandemijom. Nema jednog humanitarnog projekta na terenu Opštine a da nije dijaspora uzela učešće. Veliki dio naših građana iz dijaspore, bili su donatori za modernizaciju lokalnih putnih pravaca. Spremni su i dalje da nastave i jako me ohrabruje njihova energija da pomognu svoj zavičaj, energiju koju oni imaju, nema niko u Crnoj Gori. Ponosan sam na našu dijasporu i na sve projekte koje pokreću i razumiju prilike u Petnjici i Crnoj Gori. Nemamo državu u regionu a da naša dijaspora nije pomogla. Oni su naši a mi njihovi.

Bihorsko kulturno ljeto i Turistička organizacija.

Petnjica je, kada su u pitanju kulturna dešavanja nadmašila sebe. Preko 120 programa je realizovano i bio je veliki broj publike. Imali smo eminetne goste iz raznog stvaralaštva iz zemalja regiona. Petnjica je omiljeno mjesto za pisce, književnike slikare. Kultura je veoma važna za svako društvo pa i za našu zajednicu. Zahvalan sam direktoru Tiganju zato što je Petnjica prepoznata po kulturi. Petnjic je zavrijedila pažnju da bude primjer većim gradovima, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

Mi ovdje promovišemo našu kulturu i tradiciju i naše zavičajne stvaraoce i spremni smo bili da prihvatimo sve druge sadžaje na principu očuvanja multikulturalnosti i multietičnosti. Misija nam je bila da iz Petnjice pošaljemo poruku da smo otvoreno društvo i da Petnjica bude mjesto kreiranja kulture.

Napravili smo dobru promociju turističkih potencijala kroz lokalnu Turističku organizaciju. Petnjica, do povratka statusa Opštine nije postojala na turističkoj mapi Crne Gore. Osim Radmanske klisure i džamije u Petnjici, gotovo ništa se drugoo nije pominjalo.  Veliki broj ljudi je posjetilo Petnjicu iz inostranstva i okruženja i da niko nije otišao ravnodušan iz Petnjice. Nastavićemo i dalje da radimo na promociji naše kulture i turističkih potencijala u našoj Opštini.

Kada na kraju sve sagledamo, možemo kazati da je ova godina bila uspješna uz spremnost da uvije saslušam drugačije viđenje ali ono što je činjenica to je zajedničko svih nas.

ENKO KORAĆ