USPJEŠNA SPORTSKA KARIJERA FCR91 I PREDSJEDNIKA KLUBA BIHORCA SEMINA ČIVOVIĆA

Gornji red, slijeva: Joshua Nadeau, Marco De Freitas Semedo, Kenan Korać, Wilson Peprah, Ervin Latić, Aldin Bahović, Semin Civović (Predsjdnik) Donji red: Anthony Mezui Mfa, Killian Amehi, Alexis Larrière, Servan Tastan, Jean-Paul II Makasso.

FC “Rodange” iz istoimenog gradića u Luksemburgu, smještenog na tromeđi Francuske, Belgije i Luksemburga spada među one sportske kolektive sa zanimljivom i vrlo bogatom biografijom. Pod ovim imenom osnovan je 1991. godine i od tada, na sportskoj ljestvici uspjeha, njegovo mjesto se podizalo i spuštalo sve do 2015.god. Kada ne mjesto predsjednika kluba dolazi Bihorac, poznati biznismen i veliki humanista u Luksemburgu Semin Čivović Čivo, porijeklom iz bihorskog sela Godočelje.

Gornji red, slijeva: Joshua Nadeau, Marco De Freitas Semedo, Kenan Korać, Wilson Peprah, Ervin Latić, Aldin Bahović, Semin Civović (Predsjdnik)
Donji red: Anthony Mezui Mfa, Killian Amehi, Alexis Larrière, Servan Tastan, Jean-Paul II Makasso.

Prije toga, još 2005. Čivović je ušao u komitet kluba kao sponzor i od tada bukvalno ovaj klub postaje dio njegovog života. Godine 2008. ulazi u Upravni odbor kluba a 2012. dolazi na mjesto potpredsjednika; 2015. naimenovan je za čelnu poziciju – predsjednik FCR91 – Rodange. Tada se klub takmičio u drugoj luksemburškoj ligi, ali u istoj godini Čivović sa svojim odborom, zahvaljijući požrtvanosti cijeloga kluba i mudrim rukovođem istog, prelazi u Prvu BGL – ligu.

Na mjestu sekretara kluba nalazi se Senid Destani, doseljenik iz prizrenskog kraja na Kosovu.

Što se tiče igračkog kadra – ovaj sportski kolektiv okuplja oko 250 fudbalera u svim kategorijama, a od toga oko 50 sa prostora bivše Jugoslavije, mahom iz Crne Gore.
To i jeste jedan od najbitnijih zadataka kluba da u svoje rodove apsorbuje što više mladih i uključi ih u sportski život; samo u prvoj postavci ovoga tima nalazi se 5 fudbalera porijeklom iz Crne Gore.

Budući da je predsjednik kluba Semin Čivović vrlo ugledan biznismen – uspio je okupiti veliki broj sponzora i prijatelja kojima, i te kako, pripada zasluga za evidentan uspjeh u sportskom životu Luksemburga.

Važno je napomenuti da je još 1. novembra 1906. godine osnovan klub pod imenom FC Chiers Rodange.

FC Racing Rodange je osnovan 29 avgust 1931.
Fuzija ova dva kluba dogodila se 30. aprila 1991. kada je nastao FC Rodange 91.

F.S.