U PETNJICI 6.244 GLASAČA, SAMO 44 VIŠE U ODNOSU NA PROŠLE IZBORE

Petnjica

Uprkos tvrdnjama opozicije na lokalu o velikom prilivu tzv. fiktivnih glasača u biračke spiskove, na predstojećim izborima u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici glasaće približno isti broj građana kao i na posljednjim parlamentarnim izborima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 18. novembra, stanje u biračkim spiskovima u tri opštine tek se neznatno promijenilo u odnosu na prošlu godinu.

Tako je na Cetinju upisano 13.697 birača, dok je ih je na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine bilo 13.809.

U Mojkovcu je 6.776 birača, za razliku od 6.900, koliko ih je bilo na parlamentarnim izborima.

U biračkom spisku u Petnjici su 6.244 birača, dok ih je na avgustovskim izborima bilo 6.200.

”Shodno navedenom, jasno je da u odnosu na broj birača koji su na dan održavanja parlamentarnih izbora bili upisani u birački spisak koji se vodi za navedene opštine, nije bilo povećanja”, kazao je “Vijestima” državni sekretar u MUP-u zadužen za birački spisak, Zoran Miljanić.


MUP je sinoć, deset dana prije izbora, zaključio biračke spiskove u trima opštinama, u kojima će 5. decembra biti održani izbori.

Mojkovačka opozicija najglasnije je problematizovala stanje biračkog spiska u tom gradu, u koji se, prema njihovim tvrdnjama, upisuje veliki broj tzv. fiktivnih birača.

Stoga su prošle sedmice, u dva navrata, predstavnici izbornih lista Građanskog pokreta (GP) URA, Demokrata, koalicije “Za budućnost Mojkovca”, Grupe građana “Ne damo Mojkovac” i Ujedinjene Crne Gore, na nekoliko sati onemogućavali prijavu prebivališta građanima u prostorijama MUP-a u toj opštini, što je neophodan uslov za upis u birački spisak.

Oni tvrde da je samo 15. novembra, preko fiktivnih adresa u Mojkovcu, prijavljeno 30 osoba.

Za to optužuju Demokratsku partiju socijalista (DPS) i njene funkcionere.

”Na ovaj način odupiremo se zloupotrebama koje su jurišnici Veselina Veljovića spremni da sprovedu, kako bi političkim inženjeringom promijenili volju birača. Poruka građanima je da se svi zajedno odupremo ovakvim zloupotrebama”, saopštio je nosilac liste GP URA, Ivan Ašanin.

Predstavnici pet lista obratili su se i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, od koga su tražili spisak s imenima i adresama svih koji su se prijavili boravište u Mojkovcu od dana raspisivanja izbora.

Oni zahtijevaju i retroaktivnu terensku provjeru prebivališta tih osoba, poručujući da će o navedenom upoznati i kacelarije EU i OEBS-a u Crnoj Gori.

Međutim, podaci koje su “Vijesti” dobile iz MUP-a ne govore u prilog tezi o masovnom povećanju broja birača koji su promijenili prebivalište.

U Mojkovcu su na taj način biračko pravo od 1. maja do 19. novembra stekla 83 birača (od čega 50 od 1. oktobra), u Cetinju 207 (od čega 127 od 1. oktobra), a u Petnjici 76 (od čega 32 od 1. oktobra).

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je 6. novembra prošle godine član Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je kao uslov za glasanje na lokalnim izborima bio predviđen šestomjesečni boravak u opštini u kojoj se održavaju izbori, pa se tako sad prebivalište može mijenjati do zaključenja biračkog spiska.

Iz biračkog spiska prijestonice je od prošlogodišnjih izbora do 19. novembra zbog promjene prebivališta u neku drugu opštinu izbrisano 236 birača, iz biračkog spiska u Mojkovcu 171 birač, dok je po istom osnovu biračko pravo na predstojećim izborima u Petnjici izgubilo 130 birača.

U istom periodu, iz biračkog spiska u Cetinju je zbog gubitka crnogorskog državljanstva, odjave prebivališta iz države i evidentiranja smrti obrisano 350 birača, u Mojkovcu 208, a u Petnjici 110.

Iz MUP-a navode da je od 1. maja do 19. novembra, sticanjem crnogorskog državljanstva, punoljetstva ili uslova od najmanje dvije godine prebivališta u državi, u birački spisak na Cetinju upisano 99 birača, u Mojkovcu 72 birača, a u Petnjici 93.

Na Cetinju će na dan glasanja biti otvoreno 39 biračkih mjesta, a građani će birati 33 odbornika u novom sazivu Skupštine prijestonice.

U Mojkovcu će biti otvoreno 20 birališta, za izbor 31 odbornika u lokalnom parlamentu.

Novi saziv Skupštine opštine Petnjice, u kojem će biti 31 odbornik, biraće se na 18 glasačkih mjesta.

PREUZETO: VIJESTI
https://www.vijesti.me/vijesti/politika/577350/infografik-biraca-skoro-kao-i-30-avgusta