Rastoder: I demonstracije ako bude potrebno, ali nećemo dozvoliti da kidaju veze dijaspore sa domovinom

Esad Rastoder

Vlada je donijela predlog izmjene Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, kojim se briše, odnosno ukida ili relativizuje obavezno budžetsko izdvajanje koje je podrazumijevalo 0,07 odsto za namjenu očuvanja i jačanja saradnje sa dijasporom- iseljenicima. Predsjednik Bošnjačkog savjeta Crne Gore u Njujorku, Esad Rastoder je za Antenu M istakao da zna kakve su namjere ove Vlade, te da ona nema dobre namjere prema dijaspori.

Rekao je da će Vlada sve uraditi da ih izbriše sa svih mjesta.

Upravo je to, kako kaže, pokazatelj da je jedna delegacija na čelu sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem u Njujorku, u dvorani ispred 40 ljudi lagala da neće dirati dijasporu.

“A evo sada prekidaju i preko ovoga Zakona svaku vezu sa dijasporom. Mi smo to znali i nas to ništa nije iznenadilo. Mi ćemo preduzeti radikalnije mjere i korake kada oni budu dolazili u SAD. Mi im nećemo dozvoliti da ukidaju svaku konekciju dijaspore i naše domovine, nećemo im dati našu domovinu”, kaže Rastoder.

On ističe da će vjerovatno, kada se poboljša situacija sa koronom, ako bude trebalo dijaspora napraviti demonstracije ispred Vlade Crne Gore.

“Ali mi kada budemo došli, nećemo ići dok oni ne daju ostavke. Mi nemamo drugog izbora, jer su nas oni satjerali u ćošak”, kaže Rastoder.

On je kazao da se ovo može riještiti jedinom padom Vlade, novim izborima i novom koalicijom bez DF-a.

“Dok god DF ucjenjuje tu ne može da se riješi ništa, jer oni imaju zadatak, zna se čiji, da se crnogorska dijaspora sva koja je vani uništi. A to je najbolji i najčistiji resor da se fnansira Crna Gora, to su najčistije pare, ali oni hoće i taj priliv finansija da prekinu”, kaže Rastorer.

Kako ističe, to rade da bi mogli dijaspori koja je njima podobna iz Republike Srpske, a koja je dovedena za vrijeme raspada Jugoslavije u Crnu Goru, sa Kosova i iz Srbije, dati sve povlastice, a njima prekinuti.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima, Nenad Popvoić je kazao za Antenu M da ga ukidanje sredstava uopšte ne čudi, jer nova Vlada ne želi da sarađuje sa njima.

“Od ove Vlade koju je stvorila Crkva Srpska ne očekujemo ništa dobro, oni znaju ko je u dijaspori, koji su to glasovi, šta su oni donijeli na referendumu 2006. Mi smo njima u tom smilsu “rak rana”, jer smatraju da bez naših glasova ne bi došlo do nezavisnosti. U šta ja ne vjerujem, ja mislim da je bila svakako većina i bez dijaspore u Crnoj Gori, ali u svakom slučaju, oni žele da isključe te glasove koji dolaze iz dijaspore jer će tako lakše da završe proces koji su započeli”, zaključio je Popović.