U NJUJORKU ODRŽANE MEVLUDSKE SVEČANOSTI

U sklopu tradicionalnih mjesečnih druženja prije dvije noći je u Njujorku u prostorijama Bošnjačkog džemata u Astoriji proučen mevlud. Imam Bošnjačkog džemata Bajram ef. Mulić bio je domaćin kolegama iz susjednih džemata, kao i uvaženom gostu hafizu Admiru Muratoviću iz Slovenije.

“Uvaženi Bajram ef. Mulić je je zaista sve izuzetno organizovao da nas je naprosto vratio u vrijeme kada su mevludske svečanosti bile izuzetno važni događaji naših džemata. Džamija prepuna, gostujući imami, program od preko dva saata, atmosfera više nego svečana, domaćini iz Odbora na nivou zadatka a samo jedan nijet, ljubav i sjećanje na Poslanika.
Upravo ta ljubav spaja ljude hiljadama kilometara daleko od zavičaja da se ujedinjuju, druže u ime Allaha. Sve na ovom svijetu postoji zahvaljujući ljubavi. Jedno od Božijih imena jeste i el-Vedud – onaj koji voli. Musliman, Bošnjak prvenstveno iskazuje ljubav prema svome stvoritelju, zatim prema Božijem poslaniku Muhammedu, a. s., ali i ljubav prema ljudima koji ga okružuju, i svi naši ljudi koji uče mevlude i koji čuvaju tu tradiciju čuvaju koncept vjere koju je sa sobom u pečalbi ponio iz zavičaja i koja ga kao nevidljiva nit veze za svoje korijene”, kažu učesnici manifestacije.

Podsjećaju da učenje mevluda ima za cilj, prije svega, da osvježi sjećanje na Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., na dan njegovoga rođenja, a poslije i na cijeli njegov život. Mevlud se u tom smislu uči u mjesecu rebiul-evelu, i to dvanaestog, kada je Muhammed i rođen, u džamiji, gdje se pripremi bogat program sa predavanjem.

“Mevlud zbližava ljude, učvršćuje vjernički saff, ispunjava naše živote, te je duboko u dušama naših Bosnjaka. Mevludi su svoj procvat doživjeli u doba Osmanskog carstva, u kojem je 1588. godine mevlud proglašen za službeni praznik. Moramo čuvati sve te adete koji nas zbližavaju, koji nas okreću jedne prema drugima. To su radili naši djedovi, pradjedovi, i kao rezultat tog pristupa stvarala se sva ta empatija prema drugima s kojom s nasi stari živjeli”, saopštili su organizatori.

E.K.