U POSJETI KOD ZIFA ADROVIĆA U TRNAVICAMA: OVDJE RASTE NAJSOČNIJE VOĆE, SLJEDEĆE GODINE POSADIĆU I MASLINE

Zifo Adrović

U Trnavicama, Mjesnoj zajednici Bor, na oko 1000 metara nadmorske visine Zifo Adrović, kojeg svi znaju pod nadimkom Nano, za svoj merak i potrebu uzgaja više od stotinu stabala različitog voća. I kada je ekipa Radija Petnjica stigla do imanja ovog vrijednog Bihorca, zatekla ga je među stablima kruška i jabuka odakle je poručio da tu, baš na tom mjestu rađa najosčnije voće.

Zifo Adrović

“Zasadio sam deset stabala trešanja, dvadeset aronije, oko dvadesetak višnje, potom kruške, zatim šesdeset stabala jabuke i oko osamdeset stabala šljive.

Rod se ne može porediti sa prethodnom godinom, jer je suša učinila svoje”, kazao je sagovornik Radija Petnjica.

Kao da suša nije bila dovoljna da priprijeti Zifovom imanju, već je prije nekog vremena, šljive “brao” i medvjed koji ja usput napravio i veliku materijalnu štetu.

“Šljive su bile gotovo da sazru, međutim došao je medvjed i pored toga što je pojeo plod on je uništio stabla i nanio veliku materijalnu štetu”, kazao je Nano.

Sagovornik nam je kazao da živi i radi u centru Petnjice, ali skoro svakodnevno ide u svoje Trnavice.

“U Trnavice odlazim rekreativno i nastojim da uzgajam i hranim se domaćim proizvodima. U staroj porodičnoj kući imam podrum i sve što rodi na mom imanju  skladištim tamo, kako bi voće u toku zimskih dana bilo svježe. Pored zasada koje imam, nastojat cu da naredne godine zasadim masline i breskvu. Neki moji prijatelji da bi maslina i breskva uspjela u Tranavice, pa ću da probam”, istakao je Adrović.

Zifo je na kraju savjetovao sve one koji se bave voćarstvom u Bihoru da posvete pažnju  šljivama, jer ona bolje uspijeva u odnosu na ostalo voće. Imao je poruku i za odgovorne u opštini, da redovnije obilaze teren i svojim savjetima pomognu da se unaprijedi voćarstvo u opštini Petnjica.

ALMINA LIČINA