POVRATAK NA FABRIČKA PODEŠAVANJA: Ista zvona, isti popovi, ista priča, ista laž, samo 30 godina kasnije

Strategija Beograda, Moskve i vlasti u Crnoj Gori je jasna – svako ko se usprotivi po bilo kom osnovu, svako ko kritikuje, svako ko je bio na Belvederu ili drugim cetinjskim ulicama, ili je protiv toga da mu Crkva Srbije određuje sjutrašnjicu, on je Milov čovjek, dio Milove hobotnice, on je neko ko spašava DPS ili je neko ko spašava svoj biznis. Nema drugih. Narativ koji trenutno pali.

A istina je zapravo drugačija. Vjerovatno da, kad bi se raspisali izbori samo za one koji su bili na Cetinju 4. i 5. septembra, DPS ne bi osvojio većinu, a još manje ostale političke opcije zastupljene u Skupštini Crne Gore. Oni koji su bili te noći na Cetinju imali su samo jednu partiju – Crnu Goru.

Kao što su se DF, Demokrate i ini ogrebali o litije, tako bi se možda ogrebao i DPS o Belveder, ali je suština da je bio zanemarljiv broj onih koji su išli na Cetinje da brane Đukanovića i DPS.

Ali stavimo tu laž, spin, političku igrariju ili kako god sa strane i obratimo pažnju na istoriju koja se ponavlja i sve će biti jasno. Cetinje 2021. ne samo da liči na Cetinje 1991. godine već je skoro istovjetno. Ista zvona, isti popovi, ista priča, ista laž, samo 30 godina kasnije.

Dakle, vraćamo se na fabrička podešavanja. Uskoro će vlast svesti crnogorsku misao na 10 odsto uz pomoć Beograda, Moskve, ali i Brisela i Vašingtona. Jer da je devedesetih tzv. međunarodna zajednica znala šta se dešava na Balkanu ili da je željela da zna ne bi bilo Srebrenice, Dubrovnika, Vukovara…

Jasno da je ne zna ni sada ili ne želi da zna.

Što bi rekla predjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko, Zapad misli da je ustoličenje stvar vjere i slobode propovijedanja. Zapravo najmanje to. Kao što nema veze sa vjerom, pobuna protiv ustoličenja mitropolita Crkve Srbije na Cetinju nema nikakve veze ni sa DPS-om. Možda će vidjeti ali će sasvim sigurno biti kasno.

Nastavak slijedi, a to je najavio i mitropoilit Joanikije poručujući već 8. septembra da je sljedeća akcija Lovćen i Njegoševa kapela, pa ide popis, gdje će pošto-poto sadašnja većina u CG parlamentu pokušati da namakne što veći broj građana koji se izjašnjavaju kao Srbi, pa Temeljni ugovor, pa malo da se prekroji Ustav, pa….

U nekoj od tih akcija slomiće se kola. Vratiće se sve, kao što rekosmo, na fabrička podešavanja, pa će DF ući u vladu, Zdravko će biti njihov najbolji eksponent, eksperti će postati partijski vojnici Vulinovog Srpskog sveta, a Zapad će i dalje da insistira na dijalogu, dok će jedna grupa građana koji su godinama iz uvjerenja, a ne koristi glasala za SDP-a, SD-a, DPS-a, BS-a, albanske i hrvatske stranke na Cetinju pjevati “Sa Lovćena vila kliče, Krivokapiću izdajniče”. Biće tu i onih iz GP URA, SPP-a i ostalih stranka kojima nema drugog puta, jer ko je sa đavolom tikve sadio o glavu mu se radilo ili obijalo.

PREUZETO – STANDARD/Samir Rastoder