REŠAD MURATOVIĆ: NETAČNE TVRDNJE DURAKOVIĆA – MORAO DA SE PRIJAVI INSPEKTORU ZA STRANCE, JER JE ZAKASNIO SA PRIJAVOM TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI

Direktor Turističke organizacije Petnjica Rešad Muratović, reagovao je na navode Safeta Durakovića, saopštenje prenosimo u cjelosti.

Rešad Muratović

“Povodom netačnih i zlonamjernih tvrdnji gospodina Durakovića objavljenih na portalu Radija Petnjica, a upućenih na adresu Turističke organizacije Petnjica, želim da radi javnosti demantujem ove navode i pojasnim način prijave boravka kako ubuduće ne bi imali nejasnoće u vezi ove procedure.

Naime, Turistička organizacija Petnjica je pored ostalih djelatnosti kojima se bavi od početka 2020.god. počela da vrši prijavu boravka stranaca u Petnjici upravo na moje lično insistiranje i uz podršku opštine Petnjica, a sa ciljem da i ovaj servis približimo građanima, koji borave u našoj opštini i olakšamo proceduru kako ne bi odlazili zbog toga u Berane.

Zakonom o strancima, svi strani državljani su u obavezi da prijave svoj boravak u roku od 24 h nakon ulaska u zemlju. Prijava boravka obavlja se u Turističkoj organizaciji elektronskim putem, unosom podataka u aplikaciju RB 90 , koja je u posjedu Uprave policije. Ukoliko se prijava ne izvrši u navedenom roku, zakonska obaveza je da se lice prijavi kod inspektora za strance u Beranama.

U konfuznom saopštenju na Radiju Petnjica, gospodin Duraković pored ostalog tvrdi da mu administracija nije izašla u susret, što je nekorektno, obzirom da je blagovremeno informisan da je potrebno da se javi inspektoru za strance, jer je prošlo više od 24 h od momenta ulaska u zemlju, te da je nemoguće izvršiti prijavu sa zakašnjenjem, jer bi u tom slučaju prekršili Zakon.

Pretpostavljam da gospodin Duraković u državi u kojoj boravi itekako poštuje sve zakone, pa ga molim da to čini i u našoj Petnjici.

Na kraju, želim da napomenem da je TO Petnjica samo tokom jula i avgusta mjeseca i pored brojnih uspješno realizovanih programskih aktivnosti, izvršila prijavu boravka više od 100 stranaca i da ćemo nastaviti da budemo servis svim građanima, ali svakako u skladu sa važećim zakonima”, stoji u saopštenju direktora TO Petnjica Rešada Muratovića.