PREVOZNICIMA SE NE ISPLATI DA VOZE: Petnjica bez javnog prevoza

Petnjica

Stanovnici opštine Petnjica se već duže vrijeme bore s problemom koji se tiče javnog prevoza. Javni prevoz ne postoji čak ni naliniji Petnjica-Berane ili Berane-Petnjica, kao ni na putevima koji od Petnjice vode ka najudaljenijim mjestima kao što su Savin Bor, Vrševo, Vrbica, Johova Voda, Poroče. Iz lokalne uprave navode da godinama uza lud raspisuju konkurse za dodjelu linija za javni prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju na teritoriji opštine. Ističu da se na tim konkursima rijetko ko javlja, uz obrazloženje da se radi o neisplativom poslu.

– Prevoznici jednostavno ne pokazuju interesovanje da prevoze putnike na linijama u našoj opštini. To pravdaju malim brojem putnika, zbog čega je, kako tvrde, posao nerentabilan. To je ozbiljan problem s kojim se suočavamo, ali mi smo nemoćni da ga u datim okolnostima ri ješimo naveli su iz lokalne uprave.

S druge strane, građani se pitaju dali u Crnoj Gori ili u bilo kojoj drugoj zemlji postoji opština čiji su građani suočeni sa činjenicom da u 21. vijeku ne mogu dobiti uslugu javnog prevoza. Ističu da u Petnjici živi veliki broj ljudi koji su u poodmaklim godinama i da zbog nedostatka autobuskog prevoza često ne mogu doći do ljekara i dobiti adekvatnu ljekarskupomoć.

– Petnjica je prije čak 50 godina imala daleko uredniji i organizovaniji prevoz putnika i đaka, pa se pitamo da li mi to idemo unazad? Zato apelujemo na nadležne da što prije preduzmu nešto po ovom pitanju i omoguće građanima Petnjice bar najosnovnije uslove za životporučili su mještani udaljenog petnjičkog sela Kruščica.

PREUZETO: DAN/D.J.