(VIDEO) BIHORSKO KULTURNO LJETO: PROMOCIJA KNJIGE BOŽIDARA PROROČIĆA

U okviru VII Bihorskog kulturnog ljeta u Centru za kulturu u Petnjici, upriličena je promocija knjige “Lirski zinet” Božidara Proročića.

Svojim pjesmama su se predstavile autorske koje su dio panorame: Munevera Sutović, Sajma Feratović, Zerin Murić i koautorica Dijana Tiganj.

Božidar Proročić i Dijana Tiganj su svojim izlaganjem predstavili petnjičkoj publici panorama savremenog pješništva Bošnjakinja Crne Gore koja je sazdata u knjizi Lirski zinet i ogleda se kao ideja i plod zajedničkog rada i pristupa.

“Neophodnost nastajanja jedne ovakve knjige ogleda se u  tome što je žensko pismo i stvaralaštvo Bošnjakinja Crne  Gore bilo decenijama marginalizovano i neopravdano  zapostavljeno u domenu kulture. Postojanje jedne ovakve  panorame je iskrena želja priređivača da predstave autentično žensko stvaralaštvo Bošnjakinja koje je često  nedovoljno afirmisano, a koje je više nego dovoljno vrijedno  da se prezentuje na ovaj način i otrgne od zaborava. Iako ga čini nevelik broj autorki različitih generacija, poetičkih  načela i stilova, ovaj izbor poezija Bošnjakinja motivisan  je potrebom za povratkom značaja ženske poezije u okviru  naše savremene kulturne scene i književnosti, ali i da se na savim nov i moderan način promovišu autorke sa područja  Crne Gore, Srbije, Luksemburga, Njemačke koje svojim  identiteskim postulatima i okvirima pripadaju savremenoj  današnjici i matici Crnoj Gori.

Mišljenja smo da su ženska iskustva i ženski  svijet toliko autentični da u svojoj poeziji sadrže onaj  kosmopolitski duh vječitog traganja. Ovom panoramom  poezije želimo obogatiti književnu i kulturnu scenu  Crne Gore stvaralaštvom koje izlazi izvan dominantnih literarnih okvira Crne Gore razbijajući sve stereotipe tradicionalističkog ,,dogmatizma” o ženskoj poeziji.  Istraživanje ženske poezije kroz prizmu mnogih pjesnika,  naučnika, antologičara, filozofa umnogome tome doprinosi.

No moramo biti svjesni da sve ,,tajne” ženske poezije nikada  nisu do kraja otkrivene. Ili kako bi to lijepo rekla američka  književnica i pjesnikinja Doroti Parker (1893-1967): ,,Žene  nisu stvorene da bi bile shvaćene, već da bi bile voljene” (kao i njihova poezija). Stvaralaštvo pjesnikinja koje su  ovdje zastupljenje odvija se van standardnih poetskih  diskursa koji su prisutni u poeziji i kulturi. Sjedinjenjem  različitih poetskih procesa poezija je osnažena i upotpunjena probojem feminističkih kulturoloških i književnih teorija

i praksi, kao i organizovanim zajedničkim djelovanjem  autorki i njihovom poetičkom utemeljenošću.  Njihova poezija predstavlja svojevrsni bunt, a ton njihovog izražavanja razobličava sve paradigme  i predrasude savremenog društva od patrijarhalnih i  konzervativnih shvatanja do ,,hijerarhije” koja im se želi  nametnuti. Poezija ovih pjesnikinja djelimično izlazi iz  okvira tradicionalističkog načina izražavanja, njihova  poetika nosi i svojevrsnu ženstvenost i otkriva neprekidni  izvor emotivnih, a ne metafizičkih stanja. Ljubavna poezija  ovih pesnikinja najčešće odstupa od tradicionalističkog ljubavnog stereotipa. Pesnikinje su povezane nevidljivim  sponama prošlosti, ali i okrenute ka budućnosti koju žele  demistifikovati. Svojom poetikom prolaze kroz različita  životna doba, sjedinjene u životnoj ekspoziciji.

Poezija ovih autorki jednostavno u sebi nosi jaku auru i uvodi čitaoca u  jedan potpuno (ne)poznati, a opet drugačji emotivni svijet  svake od njih. Pjesme nisu iluzija ni utopija trenutnog,  već predstavljaju spektar kolorita kroz viziju lirskih slika.

Lirski mozaici trenutaka i raspoloženja koji razotkrivaju  žensku senzibilnost i senzualnost izuzetno su značajni za  tumačenje poezije. Autorke u svojim ženskim pjesničkim  ,,ispovijestima” razotkrivaju najtananije strane ličnosti  pritom stvarajući osjećaj kao da se čitaju njihove lične  autobiografije (koje samo pjesnici i mogu da razumiju) i  zato se iz tog ugla nameću naslovi i strukture pojedinih  pjesama. Belgijski filozof Pol de Man (1919-1983) u svojim zapisima o poeziji podsjeća da je poetska ispovijest pokušaj  javnog suočenja unutrašnjeg (alter-ega) koji je potisnut, a što je primjetno i u brojnim pjesmama ove panorame.  Arabeskne kompozicije različitih žanrovskih elemanata poezije u panorami predstavljaju njihove svojevrsne  pjesničke autoportrete.

Prilikom odabira građe za ovu panoramu vodili smo se  potrebom da obuhvatimo što više bošnjačkih autorki koje  su vezane za Crnu Goru, ali i principima ličnog doživljava  i senzibiliteta. Ova panorama sadrži izbor iz djela dvadeset i tri bošnjačke pjesnikinje. Kompozicijski ova građa  podijeljena je u tri ciklusa, a starosna dob autorki bila je  kriterijum za ovakvu podjelu. Na ovaj način čitaocima je  data mogućnost da prate različite generacijske perpektive iz  kojih se javlja pjesnička misao. Prvi ciklus obuhvata pjesme  osam pjesnikinja koje su rođene u periodu od 1949. do 1970.  godine, drugi ciklus predstavlja poeziju sedam pjesnikinja  koje su rođene u periodu od 1970. do 1990. godine, dok treći ciklus predstavlja mlađu generaciju bošnjačkih pjesnikinja rođenih u periodu od 1990. do 2001. godine.

Iako je  prvenstveno želja bila da građu panorame organizujemo  u ciklusima po stilskim i motivskim sličnostima pjesama,  ipak smo odlučili da je odabrani kriterijum bolji jer zaista  predstavlja jednu hronološki predstavljenu panoramu  ženske bošnjačke poezije od polovine dvadesetog vijeka pa do sadašnjeg trenutka.

U poeziji ovih pjesnikinja prisutni su različiti motivi,  jezički stilovi, teme što doprinosi estetskoj vrijednosti ove  panorame. U njoj nailazimo na pjesme su pjesme koje su  zasićene bošnjačkom leksikom i tematikom, ljubavne, deskriptivne i refleksivne pjesme, ali i na one koje ruše  tradicionalne horizonte očekivanja u organizacijskom ili  tematskom smislu. Prisutne su pjesme pune melanholije,  ljubavnih emocija, rodoljubivog osjećanja, ali i refleksija o bitnim egzistencijalnim pitanjima. Iako su prisutne  određene estetske, stilske oscijacije, pa čak i oscilacije u kvalitetu među ovim pjesmama, sve one doprinose da se  stvori slika cjelokupnog ženskog pisma koje se javlja u bošnjačkoj književnosti, a koje su koje su povezane sa  crnogorskim tlom.

Kulturološko-identitetsko-jezička komponenta odabira poezije i predstavljanje autorki doprinose formiranju jasne svijesti vlastitog nacionalnog i etničkog identiteta.

Univerzalnost njihove poezije predstavljaju pjesnički prostori kroz koje se traga za sudbinom. U često podijeljenim, a ponekad isprepletenim prostorima Evrope pjesnikinje razasute na sve strane traže svoje pjesničko Ja koje se suočava sa različitim činiocima okruženja, kulture, literature, kao i sa samim sobom. Zbog toga je veoma važno da u svojoj poeziji sačuvaju svoj lični identitet i autoritet bez obzira na procese pune iskušenja. Važan segment u samoizgrađivanju pjesničkog identiteta jeste uticaj foklorne tradicije, kulture i narodnog predanja na kojem ta kultura počiva. Ovom panoramom poezije Bošnjakinja željeli smo osnažiti pravo na različitost, individualnost i specifičnost. Orfejevski put pjesnikinja od patrijarhalnog i tradicionalnog do modernog, urbanog, racionalističkog uspostavljanja ličnog u odnosu prema ,,sjenkama” prošlosti sublimiran je u ovoj panorami.

Panorama predstavlja jedan od najljepših doprinosa  savremnoj kulturi Bošnjakinja i nadamo se da će poslužiti  mnogima da žensko pismo bude više popularizovano, ali i bolje predstavljeno u literaturi, kulturi i javnosti čemu smo, kao priređivači, dali nesebičan doprinos i podstakli već postojeće, kao i buduće pjesnikinje da pišu, što nam je i bio jedan od ciljeva”, Božidar Proorčić i Dijana Tiganj.