POČINJE FESTIVAL – Zavičajne staze u znaku nagrađenih priča

Učešćem pjesnika koji će govoriti o „Ljekovitoj gorčini poezije“ i svečanom dodjelom nagrada za priču inspirisanu Bihorom u Petnjici će u nedjelju veče početi XIV Festival „Zavičajne staze“.

Festival tradicionalno od 2007. organizuju NVO Centar za kulturu Bihor i Centar za seoski razvoj Petnjica a ovoga ljeta, radi objektivnih okolnosti, kulturna svečanost će biti održan 15. avgusta u 19:30h u petnjičkoj Divan bašči. Najavljeno je učešće književnika, likovnjaka i  muzičara.

Žiri Festivala priče inspirisane Bihorom, za 2021. godinu, radio je u sastavu: Draško Došljak (CG), Birsena Džanković Medović (SR) i Naida Mujkić  (BiH). Imao je zadatak da od 31 rukopisa pristigla pod šifrom na Konkurs za  neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom odabere tri najbolje priče, dodijeli specijalnu nagradu i pohvali ostale priče koje se izdvajaju svojim kvalitetom.

„Samo nijanse u književnom prosedeu, pa i u pojedinačnim književnim ukusima Žirija, odlučile su o prve tri nagrade. Riječ je o pričama čije su osnovne ideje lijepe, koje, prije svega, zadivljuju umjetničkom snagom. One odišu uspjelim pripovijedanjem, sposobnošću autora za uočavanjem detalja koji su indikativni za rasplet ostvarenja, uvjerljivim dijalozima i pouzdanom psihomentalnom karakterizacijom junaka” piše u saopštenju  Žirija.

Po odluci žirija biće nagrađeni autori sljedćeih priča: Ženidba Arslan bega ( šifra :”Sporiš”), Ćaćin sin (Šifra: “Kao da ne vidim”), Kuća pirana (šifra  “Krunoslava”); Cipele za odrasle  (šifra “Cipele”).

Pjesnikinja iz Doboja i članica stručnog žirija Naida Mujkić posebno izdvaja zanimljivost pripovijedanja učesnica Konkursa za priču inspirisanu Bihorom.

 

Video  poruka: Naida Mujkić