DAN MLADIH, 2. AVGUST

Petnjica

Svake godine, počev od 2000-te godine a na inicijativu UN, 2.avgust se slavi kao Međunarodni dan mladih. Tim povodm, za portal radija je govorila primarijus doktor Marija Joksimović, koordinatorka Savjetovališta za mlade beranskog doma zdravlja.

Doktorice Ćulafić i Joksimović u studiju Radija Petnjica

“Ovaj dan ima za cilj da kroz organizovane  aktivnosti, mladi skrenu pažnju javnosti o svom položaju i problemima i da ukažu koliko je značajna njihova uloga u društvu. Tema ovogodišnjeg dana mladih je – transformacija sistema ishrane, inovacija mladih za ljudsko i planetarno zdravlje. Mladost je posebno životno doba u kojem se uz psihološko i biološko sazrijevanje odvija proces uključivanja pojedinca u društvenu zajednicu a on traje sve dok se ne postigne odgovarajući sistem samostalnosti, socijalne autonomije i odgovornosti. Kako mladi čine polovinu svjetske populacije, veoma je važno da se ujedine i samim tim izbore da budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima i sferama društva. Zdravlje mladih, od ključne važnosti ne samo za sadašnjom, već i za budućnost. Zdravsgveni problem koje mladi imaju su poremećaji ishrane, akne, deformiteti koštano-zglobnog sistema, bolesti zavisnosti, alkoholizam, nikotinizam, narkomanija, kockanje i zavisnost od društvenih mreža, psihički poremećaji, seksualno prenosive bolesti i korona. Savjetovalište za mlade beranskog doma zdravlja radi sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore u cilju unapređenja zdravlja populacije mladih tokom čitave godine, sprovodi brojne zdravstveno – vaspitne aktivnosti kroz radionice, tribine, projekte, predavanja, izrada promotivnog materijala. I ove godine zbog pandemije koronavirusa, nijesmo u mogućnosti da obilježimo ovaj dan u saradnji sa savjetom mladih kao što smo to obično radili prethodnih godina”, istakla je Marija Joksimović i iskoristila priliku da uputi čestitku mladima povodom Međunarodnog dana mladih i pozvala da mladi Bihorci posjete glavnu ulicu u Beranama, od 10 do 12 časova gdje mogu dobiti savjete o zdravlju kao i promotivni materijal o brojnim zdravstvenim problemima.

O beranskom savjetovalištu za mlade, govorio je Ranko Raketić, magistar zdravstvene njege i terapije, koji radi u savjetovalištu za mlade, povodom međunarodnog dana mladih je istakao da svaka mlada osoba od 15 do 30 godina, u savjetovalištu ima svoje posebno mjesto u zdravstvenom sistemu, osmišljeno tako da odgovori na pitanja, nedoumice ili probleme koje mogu imati u ovom uzrastu. “U savjetovalištu može doći mlada osoba koja nema posebna pitanja ili problem, već želi nešto više naučiti o sebi i o zdravlju uopšte. Zakonom je garantovano da mladi imaju pravo na preventivne usluge zato je u okviru Doma zdravlja Berane, osmišljen rad različitih savjetovališta. Mladi ljudi mogu doći bez uputa, bez knjižice i zahtijevati anonimnost. Radno dvije savjetovališta je od 7 do 15 časova a u savjetovalištu radi izabrani doktor za djecu, specijalista higijene, medicinski tehničar a po potrebi i ginekolog, psiholog, psihijatar, sociolalni radnik i drugi. U savjetovalištu, mlade osobe mogu se informisati i usvojiti znanje o zdravim stilovima života, o kvalitenoj ishrani, o važnosti fizičke aktivnosti, o problemima adolescentnog perioda, o prevencijji rizičnih oblika ponašanja kao što su alkoholizam, narkomanija i pušenje. Takođe, mogu naučiti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i vaspitanju, o prevenciji polno prenosivih bolesti i zaštiti od neželjene trudnoće kao i o problem zanemarivanja i zlostavljanja”, istakao je Ranko Raketić iz beranskog Savjetovališta za mlade.