PREMIJER LIGA: ŠK BIHOR IZBORIO OPSTANAK

Na takmičenju u šahovskoj Premijer ligi, koja se održala u Sutomoru od 31.07 do 07.08. ŠK Bihor je uspio da izbori opstanak u društvu najboljih.

ŠK Bihor u posljednjem kolu savladao ekipu ŠK Berana rezultatom 4:2 koja je bila direktni konkurent za opstanak u Premijer ligi pa je tom pobjedom  i osvajanjem tri boda ŠK Bihor zauzeo osmo mjesto na tabeli, što je bilo dovoljno za opstanak.

Predsjednik ŠK Bihor Denis Šabotić kazao je da je iza njih teško takmičenje koje su uspješno okončali i ispunili cilj, a to je opstanak u Premije ligi.

„Naime, još jednom da podsjetim, Premijel liga je najveće klupsko takmičenje u našoj zemlji i kada u društvu najboljih ostvarite ovakav rezultat, obezbijedite i drugu godinu za redom takmičenje među najboljima, onda to svakako znači da posjedujemo kvalitet koji smo naporno gradili i sticali prethodnih godina.

Želim da se još jednom zahvalim članovima udruženja „Bihor naš zavičaj“ koji su nam pritekli u pomoć kad je bilo najpotrebnije i finansijski nam pomogli da odemo na takmičenje. Takođe želim da se zahvalim takmičarima, koji su na odgovoran način nastupili na takmičenju i dali svoj maksimum, kako bi naš klub i sljedeće godine učestvovao u Premijer ligi, a to su fm Vjekoslav Vulević, mladi fm Miloš Milošević, koji je takmičenje završio bez poraza i našoj ekipi donio najviše poena, zatim iskusni Ismet Skenderović, koji je i pored privatnih obaveza pridružio se ekipi, kako bi pomogao na ostvarivanju zacrtanog cilja, što se u konačnici desilo, pa je njegova partija a i partija još jednog našeg zavičajca iskusnog Salema Pljakića, presudno odlučila tok meča protiv Berana, jer su za protivnike imali jake takmičare. Sa nama je bio mladi Huso Dedejić, koji je već drugu godinu za redom naš član i koji je na ovom takmičenju pokazao da posjeduje potrebni kvaliteta za velika takmičenja. Takođe naš takmičar Esko Adrović odigrao četiri jake partije ali mu je bili potrebno iskustvo u završnici kako bi ih krunisao pobjedama.

Na kraju, želim da zaključim da je ovo bilo uspješno cjelokupna takmičarska godina i da nam je od plana naših aktivnosti za ovu godinu ostalo još jedino da realizujemo tradicionalni Opštinski turnir u šahu, ukoliko lokalna uprava iskaže volju za organizaciju istog.

Predsjednik skupštine ŠK Bihor Alen Pljakć čestitao je takmičarima na ostvarenom rezultatu a takođe se zahvalio udruženju „Bihor naš zavičaj“ iz Švajcarske i ljudima koji su prepoznali napore koje ulaže Uprava kluba a sve cilju prezentacije naše Opštine i zavičaja a koji su tom prilikom obezbijedili finansijska sredstva kako bi se ŠK Bihor našao na takmičenju.

Pljakić je istako da već sada Uprava kluba razmišlja o narednoj takmičarskoj sezoni i naveo da ćemo pokušati da na vrijeme obezbijedimo sva neophodna sredstva, kako bi naši takmičari bili u prilici da u narednoj sezoni nastupe sa potrebnim pripremama, koje su neophodne ukoliko želimo da ostvarujemo dobre rezultate.

Na kraju, Pljakić je naglasio da je jedan od ciljeva i ponovo aktiviranje škole šaha u Petnjici i da će za taj projekat biti potrebna još jača podrška lokalne uprave,kao i matičnog saveza, kako bi naša djeca koja imaju potencija, usavršavala šahovska znanja i u skorijoj budućnosti, branili boje ŠK Bihor a i time predstavljali opštinu Petnjica kako na lokalnim tako i na internacionalnim takmičenjima i zaključio je da bez djece nema budućnosti kluba a ni opštine Petnjica.

Šampion za 2021. godinu Premijer lige ekipa Elektroprivrede, dok je drugo mjesto pripalo ekipi Budućnosti a bronzanom medaljom okitila se Mimoze iz Tivta, koja je bila pobjebdnik ovogodišnjeg Kupa Crne Gore. Iz Premijer lige ispale su ekipa Berana i ekipa Rokada iz Bijelog Polja.

ENKO KORAĆ