USPJEŠAN NASTUP KUD-A “BIHOR” U MOSTARU, SINAN TIGANJ DOBIO PRIZNANJE “KULTURNI RADNIK DECENIJE”

KUD “Bihor” je na poziv KUD-a “Bijelo Polje” iz Mostara i njihovog predsjednika Miralema Gluhovića učestvovao na VII Internacionalnom festivalu foklora, koji je održan u Bijelom Polju kod Mostara (BiH) 1.08.2021.

Pored domaćina i našeg KUD-a, na ovom festivalu učestvovali su i folklorni ansambli: KUD “Podveležje” iz Podveležja, KUD “Plamen” iz Zenice, KUD Halisije iz Kalesije, Hrvtarsko kulturno umjetničko društvo “sv. Ante-Cim” iz Mostara.

Svi učesnici programa su u svojim narodnim nošnjama prodefilovali kroz stari grad i prešli preko čuvenog Starog mosta u Mostaru.

Članovi KUD-a “Bihor” su prvi put nastupili u Mostaru.

Predsjednik KUD-a Sinan Tiganj, zahvalio se domaćinima a posobno Miralemu Gluhoviću.

Tiganje za naš portal kazao da su se svi učesnici na festivalu uspješno predstavili. On je  Gluhoviću uručio monografiju KUD-a “Bihor” i suverenir Razboj Bihorskog ćilima.

Manifestaciju je otvorio dr Rašid Adžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, dok je priznanja u ime domaćina i organizatora uručio predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Pored zahvalnice KUD-u “Bihor” za učešće na Internacionalnom festivalu, priznanje od organizatora povodom 73 godine rada KUD-a “Bijelo Polje” dobio je Sinan Tiganj,  koje nosi naziv “Kulturni radnik decenije”.

Na manifestaciji su takođe birane misice iz svakog društva, članica KUD-a “Bihor “Ajla Rastoder ponijela je nagradu misice.

Manifestacija je održana na školskom stadionu uz prisustvo velikog broja građana koji su imali priliku da uživaju u izvedbama svih folklornih ansambala kao i domaćih vokalnih solista.

Moderator VII Internacionalnog festivala bio je poznati Bosanski novinar Enver Šadinlija.

ENKO KORAĆ