(VIDEO)HRONIKA PETNJICE: PRESJEK PETNJIČKE STVARNOSTI IZ VIZURE PREDSJEDNIKA OPŠTINE SAMIRA AGOVIĆA

Samir Agović: Dijaspora je naša snaga

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je u emisiji Hronika Petnjice na Radiju Petnjica rekao da se do kraja godine očekuje završetak nekoliko važnih projekata za građane.

„Građevinska sezona je u toku i vrijeme u kojem se nalazimo tipično je za izgradnju i završetak infrastrukturnih projekata.

POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Teška je godina i imamo neizvjesnosti oko budžetske podrške od strane Vlade Crne Gore. Ipak lokalna uprava je uspjela da planira realne aktivnosti u ovoj godini i upravo ovih dana su intezivirani radovi na brojnim projektima u našoj opštini.

Intezivirani su radovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Nekoliko puta obišao sam gradilište, uvjerio sam se da je kvalitetno i vjerujem da će postrojenje maksimalno funkcionisati“, kazao je predsjednik.

„Ono što preostaje jeste izgradnja kanalizacione mreže i povezivanje sa centrom Petnjice. U narednom periodu očekujemo da se uradi elaborat ekspoprijacije zemljišta i da se krene sa radovima ukopavanja potrebnih cijevi.

Konačni završetak radova na boljnom prečišćivaču očekuje se krajem godine“, zaključio je prvi čovjek Opštine.

TRANSFER STANICA

Drugi projekta o kojem je predsjednik govorio je izgradnja transfer stanice.

„Završeni su fizički radovi na objektu, ostaje da se uradi potrebna vaga. Transfer stanica će biti jako važna za sakupljanje i tretman selektivnog komunalnog otpada zbog kojeg će biti zaštita životne sredine na veoma visokom nivou.
Projekat je vrijedan 350.000 eura. Vjerujem da ćemo i ovaj projekat završiti do kraja godine.

Ove godine rano smo počeli sa sanacijom puteva. Svjedoci smo da smo imali velike posljednice od nevremena kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura. Svih ovih dana mehanizacija Komunalnog preduzeća je na terenu. Ostalo je još da saniramo puteve u MZ Savin Bor, Azane, Tucanje, Vrbica, Trpezi i Lagatore.

SANACIJA LOKALNIH PUTEVA

Otklonili smo probleme na putnom pravcu Savin Bor-Javorova u kojima je bio uključen koncesionar i želim ovom prilikom koncesionaru da se zahvalim.
Opština je obezbijedila cjevaste propuste i dobar dio putnog pravca od Murovca ka Poroču i Trpezima sanirala“, saopštio je Adović.

„Započeli smo aktivnosti na asfaltiranju i modernizaciji puteva. Bili smo u prilici da prisustvujemo završetku od 500 metara asfalta na Ponoru i da je lokalna uprava u obavezi da još 500 metara asfaltira puta na tom prostoru. Očekujem ovih dana da će se asfaltiranje putnog pravca završiti kako smo i obećali. Naše učešće je bilo pedeset posto.

Mi smo i u ovoj godini dali akcenat na modernizaciji lokalnih puteva i to je nešto što naši građani najviše očekuju od nas. Ove godine zajedno sa Upravom javnih radova imaćemo oko 5 km putava koje ćemo modernizovati. Uprava javnih radova opredijelila je nažalost ove godine skromna sredstva u iznosu od 95.000 eura. Činjenica je da smo prošle godine imali 520.000 eura lako je zaključiti kolika je ta razlika, ali u ovom trenutku to je realnost. Lokalna uprava za ovu godinu planirala je 160.000 eura za modernizaciju lokalnih puteva plus 80.000 za sanaciju udarnih rupa. Vjerujem da ćemo i ove godine uspjeti da veliki dio problema riješimo i da povežemo mjesne centre sa centrom Petnjice novim saobraćajnicama“, podvukao je predsjednik.

CENTAR PETNJICE

„Intezivno radimo na uređenju samog centra u Petnjici. Imamo izvođača radova za izgradnju parking mjesta u centru. Vrijednost radova je 41.000 eura. Opština Petnjica je obezbijedila cjelokupni iznos sredstava i vjerujem da će se ovih dana intezivno raditi na 15 parking mjesta sa rasvjetom na kvalitetan način.

Imaćemo izgradnju trotoara i rasvjete u dužini od 600 metara od centra Petnjice do Plandišta. Obezbijedili smo sredstva u iznosu od 93.000 eura i očekujemo ovih dana da sklopimo ugovor sa firmom i nadam se da ćemo vrlo brzo uvesti u realizaciju“ naveo je Agović.

PROBLEMI SA STRUJOM

Obzirom da imamo velike probleme kada je u pitanju problem kvaliteta električnog snadbijevanja u kontaktu smo svakodnevno sa Cedisom i očekujemo završetak radova na trafostanici Jaštak od Jaštaku do Paljuha. Vjerujem da će nadležni riješiti problem u kratkom periodu. Skoro svakodnevno smo u komunikaciji i želim da se zahvalim potpredsjedniku Kaliću na doprinosu, koji pored mene intezivno radi i ima kontakt sa vrhom Cedisa“, kazao je Agović.

„Nastavili smo radove na vodovodu Murovsko vrelo i poznato je da aktivnosti koje su bile prethodne godine bile su uvertita da voda ove godine dođe do posljednjih korisnika.

VODOVOD MUROVSKO VRELO

Voda je došla do Gornje Jasikovice, Tucanja kao i Bara narednih dana. Praktično je urađeno da voda dođe do svih kuća. Ostalo je još jedno pitanje da se riješi a to je napajanje Pecka sa ovom vodom. Imali smo kontakt sa stučnim ljudima i ukoliko se pokaže kao dobro, vjerujem da ćemo i taj problem riješiti i da će mještani koji su pored Johovica jedni od najugroženih kada je u pitanju vodosnadbijevanje.

Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede proslijedi obećana sredstva od 80.000 eura onda ćemo ovaj vodovod završiti u toku ove građevinske sezone“, saopštio je Agović.

SLABA PODRŠKA VLADE

Na pitanje da li lokalna petnjička uprava ima očekivanu podršku od Vlade Crne Gore za projekte koje su kandidovali, predsjednik je odgovorio da za sada od Uprave javnih radova dobijeno 95.000 eura i od Ministarstva poljoprivrede očekuje 80.000 eura.

„Za ostale projekte očekujemo odgovore bilo kakve sadržine i pošteno bi bilo zaista da saznamo o čemu se radi, da li imaju podršku naši projekti ili ne.

Očekivali smo da se nastavi izgradnja puta Petnjica-Bioča. Dugo traje izrada projektne dokumtacije i za sada nemamo ni jedan podatak da će biti za ovu godinu realizacija.

Vjerovali smo da će se završiti dionioca Petnjica-Berane. Bilo je realno da se završi taj putni pravac za ovu godinu.

Takođe smo očekivali završetak projektne dokumentacije za temeljnu rekonstrukciju regionalnog puta R2O Trpezi-Kalače.

Nekoliko puta sam insistirao i slao urgencije da se realizuju realni zahtjevi na našim terenima, koji su zaista prijeko potrebni projekti iz oblasti infrastrukture, kako bi se Petnjica putno otvorila i povezala sa većim centrima“, istakao je Agović.

GRANIČNI PRELAZ

Predsjednik se nadovezao na temu otvaranja graničnog prelaza prema Tutinu i kazao da su pored nas i drugi subjekti od nevladinih pa i političkih su ujedinjeni oko toga da je potreban granični prelaz. Sa naše adrese nekoliko puta je upućivan dopis, bez obzira ko je ministar, ali još uvijek nemamo konkretnu informaciju da li će i kada će biti otovoren granični prelaz. Realizacija projekta isključivo zavisi od Vlade Crne Gore i Republike Srbije.

Predsjednik je kazao da je završen projekat izrade puta od Petnjice do Lagatora u dužini od 2,4 km.

“Nastavićemo dalje sa izgradnjom ovog projekta i ono što je za mene važno jeste da smo nedavno imali kontakte sa predsjednikom opštine Tutin da i oni iskazuju visok stepen interesovanja do realizacije ove ideje. Ne možemo to riješiti bez Vlada Crne Gore i Srbije“, poručio je Agović.

NEUSVAJANJE BUDŽETA DONIJELO PROBLEME

Predsjednik je istakako zadovoljstvo dinamikom radova u tekućoj građevinskoj sezoni.

„Imali smo poteškoću time što Vlada Crne Gore nije usvojila Budžet u ranijem roku i izgubili smo  dosta vremena čekajući kada će biti usvojen budžet i kako će se distribuirati. U tom dijelu nijesmo zadovoljni i voljeli smo da je bilo više korektnije saradnje i da se naši zahtjevi blagovremeno i pravovremeno prihvatili kao realni, mislim da bi mnogo više postigli. Kada je u pitanju lokalni budžet, blagovremeno smo planirali i idemo na realizaciji toga.
Veliki dio dinamke radova zavisi od izvođača radova i ako imamo sreće da bude ozbiljan izvođač, onda je kvalitetan rad kako i na koji način će se izvesti radovi, ali uvijek se može više i bolje.
Razlozi zbog kojih mnogi projekti nijesu realizovani to je neblagovremeno usvajanje državnog budžeta i situacija sa pandemijom korona virusa“, kazao je predsjednik.

SMJENA DIREKTORA ŠKOLA U PETNJICI

Predsjednik opštine osvrnuo se kratko na aktuelna politička pitanja, odnosno političke odluke nove vlasti kada je u pitanju opština Petnjica.

„Nije na predsjedniku da komentariše političke odluke ali sa aspekta odgovornog odnosa prema svim oblastima pa i prema prosvjeti kada je u pitanju lokalna uprava sigurno je da ima velikih iznenađenja i mislim da se nije tako trebalo odnositi, posebno prema direktorima koji su svoj posao odgovorno radili.

Za sve druge pojave, prilika je da se u nekom drugom formatu odredimo kao društvo ili politička partija. Mislim da u ovom trenutku je trebalo ispoštovati odgovorne direktore ali prosto je neprihvatljivo da se smijeni direktor koji je kvalitetno radio uz paušalno objašnjenje kako je radio bez ikakvih obaveza. Prepuštam drugim subjektima da detaljnije govore”, rekao je Agović.

Predsjednik je poručio daje veoma važno imati kvalitetne ljude koji će voditi škole i dati doprinos da naše školstvo bude na većem nivou. Postaće veće pitanje da li su planovi spremni i o tome treba povesti računa. Moj je stav da se mnogo grešaka napravio i sa pravom reaguju građani zbog odluka Ministrastva prosvjete, nauke, kulture i sporta“, zaključio je predsjednik.

POREZI

U razgovoru sa predsjednikom elaborirana je tema naplate poreza.

„Važno je da svi naši građani, bez obzira da li dolaze iz dijaspore ili ne, plaćanje poreza je zakonska obaveza a i više od toga, ukoliko želimo naprijed i da riješimo brojne probleme koje imamo i oni se rješavaju u zavisnosti koliko imamo novca u kasi.
Ukoliko uspijemo da sve ljude animiramo koji dođu iz dijaspore i ukoliko svi budu odgovorni, prihodi lokalne uprave će se povećati”, rekao je Agović.

Predsjednik je uputio apel lokalnom stanovništvu i dijaspori da redovno izmiruju porez.

“Veliki broj naših ljudi ima nepokretnosti u primorskim opštinama i da je plaćanje poreza u tim opštinama prva radna obaveza. Volio bih da takav odnos ovdje naša dijaspora ima, najprije što je ovo njihov zavičaj i to ističem za manju grupu ljudi“, naveo je predsjednik.

DANI DIJASPORE

Dijaspora u velikoj mjeri dolazi u svoj zavičaj i tim povodom, lokalna uprava organizuje XIX Dane dijaspore u Petnjici.

„Sama činjena da po XIX put imamo manifestaciju Dani dijaspore, govori o tome da smo prepoznali prvi u Crnoj Gori i da smo apsolutno dali urnek ostalim opštinama da je dijaspora naše najveće bogastvo i naši ljudi naša najača snaga. Važno je istaći da je država Crna Gora uzela urnek, u prilog tome govori činjenica da se u Bijelom Polju organizuju IV Dani dijaspore, ovaj odnos na govori o našem odnosu prema dijaspori.

Na toj svečanosti želimo da iskažemo poštovanje i divljenje našoj dijaspori, da nagradimo one najbolje i najistaknutije, da postaknemo na produbljivanju saradnje i da naša dijaspora osjeti da ima svoju čaršiju, da ima ljude koji brinu o njima i da su vrata lokalne uprave i svih naših institucija apsolutno otvorena.

Raduje me činjenica da sve više ljudi prepoznaje činjenicu rada lokalne uprave i da je preko pola miliona prikupljeno isključivo za razvoj i infrastrukturu, odnosno modernizaciju lokalnih puteva, govori o povjerenju između lokalne uprave i dijaspore.

Jedinstven je primjer u Crnoj Gori i ja se ponosim time i zaista velika od srca zahvalnosti u ime loklne uprave, saradnika i lično ime a i svih građana to što naša dijaspora radi.

Naša Petnjica je preporođena, na svakom koraku vidimo osvježenje, lijepa ozarena lica posebno od ljudi koji su imali srećnu mladost, za razliku od generacija koje su ostajale ovdje koji su uvijek imali ekomske, političkog, bezbjedonosnog izazova. Raduje me činjenica da imamo sve više mladih ljudi koji su ukjljučeni direktno u društveno-politički život zemalja Zapadne Evrope. Brojni naši ljudi imaju uspješne firme, da se bave intelektualnim radom, imamo uspješne sportiste, umjetnike što govori koliko su naši ljudi bogati genetskim potencijalom kada je u pitanju sposobnost za mnoge oblasti. Vjerujem da će doći dan kada će nagomilano iskustvo u svim oblastima preseliti ovdje. Upravo treća generacija će biti generator novih ideja u svim segmentima društva. Teške su godine ali ja vjerujem u budućnost koja je pred nama i sada je najveći hendikep nedostatak kvalitetnih radnih mjesta i znam da to mnogi kometarišu ali u ovim trenutcima situacija je takva da su neke druge države sigurnije u ulaganje, bez obzira što se promijenio ambijent.  Ali sa ponovnim otvaranjem bolnih tema koje nas najviše podsjećaju na devedesete, plašim se da svi potencijalni investitori ponovo razmišljaju da li je Crna Gora dobra za ulaganje.

PETNJICA SE PROMIJENILA DOLASKOM DIJASPORE

U Petnjici se sve promijnilo dolaskom naših ljudi i više cijenim što naši ljudi borave ovdje nego neko drugi, jer ovdje su ljudi koji se poznaju, tu je rodbina, prijateljstva, interaktivna komunikacija i svima nama to znači. Pogledajte naše trgovine i lokali koji su prepuni, to je nešto što ohrabruje i aferim dijasporo, ništa drugo“, naglasio je i poručio prvi čovjek Opštine.

Posljednja tema razgovora bila je ponovna najava mjera od septembra mjeseca i ponovno vraćanje korona virusa.

VAKCINACIJA

„Petnjica je korona free opština i ono što je najavljeno iz zdravstvenih medicinski vlasti u Crnoj Gori nijesu ohrabrujuće informacije.

Jedini načini da se sačuvamo od ponovne situacije jeste vakcinacija. Petnjica je relativno dobro prošla, uz nažalost zbog preminulih ljudi od posljedica korona virusa, koji je nenadoknadiv gubitak i mnogi ljudi koji su imali ovu bolest imaju određene posljedice. Moramo se pridržavati svih mjera.

Moj apel je da nastavimo da budemo odgovorni i da se prisjetimo perioda iza nas uz najviše poštovanje mjera i odgovornog odnosa, uz veliki rad lokalne uprave doprinosilo malob broju inficiranih građana.

Vjerujem da ćemo svi nastaviti sa periodom poštovanja mjera u budućnosti i vjerujem da će mladi ljudi shvatiti da je obavezna vakcinacija.

Mi smo sa nivoa lokalne uprave, svi funcioneri su svoju obaevzu izvršili prije svega obaveze prema sebi.

Doći će do takvih mjera da ljudi koji se ne budu vakcinisali biti ograničeni i postavljaće se pitanje sloboda i čuvanja javnog zdravlja. Preferiram da više čuvamo zdravlje a ukoliko želimo biti zdravi, moramo ići prema strani zaštite zdravlja“, zaključio je predsjednik Samir Agović.

Na kraju, predsjednik je naveo i kratko obrazložio nekoliko tema a to su 31. jula Dani dijaspore, Dan opštine 04. avgust, kao i rad Turističke organizacije i projeka, takođe kulturne manifestacije u okviru Bihorskog kulturnog ljeta i poručio neka traje sve ono što je dobro u Petnjici.

ENKO KORAĆ