MALINAR ALIS ADROVIĆ: MALINARSTVO JE BUDUĆNOST PETNJICE, POTREBNA HLADNJAČA ZA OZBILJNIJU PROIZVODNJU

Alis Adrović

U Petnjici se već treću godinu za redom realizuje se projekat “Mladi Crne Gore i Albanije u zasadima malina”.

Projekat zasade malina u Petnjici koristi 21 korisnik sa teritorije opštine Petnjica, a među njima i Alis Adrović, kojeg smo zetekli u berbi.

Alis kaže da je poštovao sve principe i preporuke struke u sađenju i gajenju malina.

“Na porodičnom imanju zasadio sam oko 1400 malina dobijenih preko projekta. Prva godina je bila pripremna a u drugoj sam imao oko 50 odsto roda. Ovo je treća godina i očekujem ta prinosi rastu”, kaže Alis Adrović.

On maline nije tretirao hemijskim sredstvima.

“Malina zahtjeva poseban tretman. U protekle dvije godine izbjegavao sam hemijski tretman, samo voda i sunce. U ovaj posao smo uključeni svi iz porodice i nijesmo planirali da zarađujemo novac već da djeca a i mi imamo zdravu hranu”, kaže mladi malinar.

On dodaje da je malinjak tehnički opremnjen, a da je jedini problem nedostatak vode.

“Zadovljni smo sa sadnicama i rodom u trećoj godini. U sazrijevanju maline ima razlike od mjesta do mjesta. Posadio sam devet redova i da sam znao da će njena cijena biti veća, uložio bih više truda oko nekih detalja. Ipak, rod je bio sjajan. Jedan dio smo isporučili u u Podgoricu, jer je cijena 3.5 eura”, kaže Alis.

Mišljenja je da i da nema kupaca sa strane, maline bi se prodale u Petnjici. U toku jednog dana ubere i do 35 kilograma.

“Danas imam najavu da će večeras cijena biti tri eura. Obično malinu dajemo kupcima na veliko. Mislim da bi bilo dobro da u Petnjici imamo hladnjaču gdje bi skladištiloi maline i tada bi se angažovali i ostali u proizvodnji maline”, kaže malinar iz Petnjice.

ENKO KORAĆ