JAVNI POZIV MINISTARSTVA ZA PODRŠKU RURALNOM TURIZMU

Petnjica

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je prvi IPARD javni poziv za dodjelu bespovratne podrške ruralnom turizmu, kroz koji će poljoprivrednim proizvođačima i mikro i malim preduzećima na raspolaganju biti novih 6,08 miliona eura.

Iz Ministarstva su kazali da objavom novog poziva nastavljaju sa dodjelom podrške, nakon prethodno objavljenih poziva za podršku primarnoj proizvodnji i preradi kroz IPARD II program.

Novi javni poziv je u EU info centru predstavio resorni ministar, Aleksandar Stijović, zajedno sa šefom odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Hermannom Spitzom.

Iz Ministarstva su saopštili da poziv ima za cilj podsticanje zapošljavanja, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta kroz razvoj poslovnih aktivnosti, valorizaciju prirodnih i poljoprivrednih dobara i promociju zdrave i organske hrane.

“Predmet investicije je izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane, pića i napitaka, uređenje turističke infrastrukture, izgradnja i/ili rekonstrukcija postrojenja i/ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije i nabavka opreme i uređaja za tretman otpada i otpadnih voda”, navodi se u saopštenju.

Kroz javni poziv podržaće se investicije u ruralni turizam u iznosu od deset hiljada do 150 hiljada EUR, uz bespovratnu podršku do 65 odsto.

Rok za podnošenje zahtjeva je 31. avgust.

Spitz je kazao da je zadovoljan zbog ostvarenog programa ocijenivši da je IPARD postao zaštitni znak razvoja ruralnog razvoja u Crnoj Gori.

On je, govoreći o značaju programa za cjelokupni poljoprivredni sektor i razvoj ruralnog turizma, proizvođačima poslao poruke ohrabrenja da apliciraju i iskoriste opredijeljenu podršku.

Stijović zahvalio Spitzu i kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije (EK) na podršci u implementaciji tog veoma važnoga projekta za Crnu Goru.

On je poručio da će se saradnja u budućnosti dalje unaprjeđivati i produbljivati.

Svi potrebni obrasci vezani za konkurisanje na javni poziv mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva https://www.gov.me/mpsv, kao i internet stranice za IPARD II program www.ipard.gov.me.

Ministarstvo će, prateći stanje na terenu i epidemiološku situaciju u državi, organizovati radionice shodno mjerama koje Ministarstvo zdravlja propisuje, a koristiće se internet platforme i organizovati pojedinačni sastanci sa zainteresovanim potencijalnim korisnicima.