Rastoder: Siguran sam da bi Ljubo gest umobolnog taksiste propratio prezrivim osmjehom

Šerbo Rastoder

Istoričar dr. Šerbo Rastoder obratio se, putem svog Facebook profila, Ljubu Čupiću kojem je poručio da taksista koji je urinirao po njegovom spomeniku ne treba da ide u zatvor već u duševnu bolnicu, poručivši da u Crnoj Gori i dalje ima dosta građana koji se dive i koji će se i dalje diviti njegovom osmjehu.

Dragi druže Ljubo,

Boraveći izvan Crne Gore saznah da je neki umobolni taksista u mržnji prema tvom osmjehu i preziru prema smrti, želeći da te ponizi, urinirao baš na ovom mjestu, gdje sam źelio da se slikam sa “tobom”. Druže Ljubo, tvoj osmjeh je vječan, prezir prema smrti antologijski, te sam siguran, da bi i ti, ovaj gest nekog psihopate propratio sa prezrivim osmjehom. No, vraćajući se sa puta, sreo sam kolone automobila antifašista koji su krenuli da ti iskažu poštovanje i podršku. Bez obzira, što razumijem i podržavam te ljude, smatram da ni ti ne bi nešto tako poželio. Jer, akt učinjen prema tebi nije akt politike nego bolesti. I kao takav, zaslužuje adekvatnu sankciju. Dakle, takve osobe ne treba da idu u zatvor, nego u bolnicu. Pošto su jedino bolnice za duševne bolesti opremljene za liječenje, takvih pacijenata, to je trebalo organizovati kolektivnu posjetu ovom pacijentu. Ovako se jedan umobolni čin, uzdiže na nivo politike a organi gonjenja traže kvalifikaciju tog čina i koliko sam razumio okarakterisali ga kao: “skrnavljenje groba”. Pošto ljudi poput tebe ne mogu umrijeti, smatram da si ponovo sahranjen na virtuelan način, što mislim da nije dobro.

Oprosti druže Ljubo, bolest je svačija, kaže se u narodu. Oprosti i onima koji ne razumiju da se bolest liječi a ne sankciniše. Što se mene tiče, znam koliko je moj školski drug vajajući tvoj spomenik, tragao za tajnom tvog osmjeha i znaj da nas ima mnogo koji će se tome diviti i dalje, sve dok ima onih koji slobodu uzdižu iznad dnevne politike.