MUHOVIĆ: U PETNJICI NE ŽIVI VIŠE OD 3500 LJUDI, “ISTRAŽUJU” NAS JOŠ OD ODLASKA TURAKA

Adnan Muhović

Član predjedništva Bošnjačke stranke Adnan Muhović je za portal Radija Petnjica rekao da se u posljednjih nekoliko godina iselio veliki broj ljudi iz Petnjice i da u ovom momentu, prema njegovom mišljenju, ali i informacijama koje ima, petnjičkoj opštini živi oko 3500 ljudi.

On je dodao da je Bihor područje koje je oduvijek bilo predmet “istrage” i ratnih dešavanja još od odlaska Turaka sa ovih prostora.

“Od te 1912. kreću teška vremena za bošnjački narod, a svaka vlast od Kraljevine SHS pa nadalje nije bila naklonjena našem kraju i narodu koji je ovdje autohton. Područje Bihora je od 1455 do 1912 bilo u okviru Bosanskog Vilajeta i bilo središte kulture i civilizacije ovog regiona i okruženja, a u Drugom sv.ratu se odbranilo od četnika uz pomoć slavne muslimanske milicije”, kaže Muhović.

On smatra da je to upravo razlog što je Petnjica “kažnjena”1957.godine ukidanjem statusa samostalne opštine.

“Ono što determiniše iseljavanje i ekonomsku stagnaciju Bihora, praćenu migracionim procesima je agresija na Bosnu i reflektovanje tih ratnih dešavanja na Sandžak. Akcija “Lim” je skupo koštala Bihor i naš narod i poslije nje rijeke Bihoraca napuštaju svoj rodni kraj. Istorija je uvijek surova bila prema Bihoru, ali je uprkos svemu Bihor opstao. Vraćanjem statusa opštine Petnjici povraćena je nada za boljom budućnošću i nakon osam godina ima odredjenih pomaka, ali oni nisu dovoljni da zadrže mlade ljude i nadam se da će doći vrijeme da se u Petnjicu stvore bolji uslovi za život. O tome, naravno, odlučuju gradjani na izborima, a i oni su svjesni da dosadašnja apsolutistička vlast nije dovoljno uradila za Petnjicu. No, neki krupni procesi su se već desili i oni će ići nezaustavljivo, a na nama je da ih znamo pratiti”, zaključio je Muhović.